455 travhästar ska säljas – på Solvalla

TRAV

Hästar tävlar - men hästar ska också säljas på Solvalla under kriteriehelgen.

455 ettåriga travare bjuds ut till försäljning och under tre auktionsdagar blir bilparkeringen vid Ulvsundavägen stallområde, samtidigt som en auktionsring ska inrymmas i en av banans restauranger.

Foto: Kanal75

I helgen samlas travets Sverige för finaler i de största loppen för treåriga travhästar, Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks.

Kriteriedagen är på söndagen (Extra V75) och på lördagen står V75-finaler på programmet.

Det travas även under lunchen och eftermiddagen på fredagen på Solvalla. Dessutom ska tre auktioner hinnas med under travfesten i Stockholm.

Stockholms Travsällskap och Avelsföreningen, ASVT, har i år enats om att hålla Kriterieauktionen på Solvalla igen efter tio års paus. Sedan 2004 har auktionen genomförts i Upplands-Väsby, men nu flyttas den alltså tillbaka till travbanan.

– Det är mycket som ska hinnas med de här dagarna och med kortare transporter blir det lättare för uppfödare, publik, köpare och aktiva. En bra sak med flytten till Solvalla är att boxområdet med största sannolikhet kommer att upplevas som mycket mera luftigt och säkrare för hästarna med tanke på alla människor som ska röra sig på platsen, säger Sara Blomhage på sportens auktionsbolag Trottex.

Hästar vid huvudentrén

Auktionerna kommer inte att märkas mycket av på stallbacken på Solvalla, då området för auktionens hästar kommer att finnas vid huvudentrén.

Under tisdagen började bygget av den provisoriska stallbacken vid Ulvsundavägen/E18.

Parkeringsplatsen vid Hästsportens Hus hägnas in för hästarnas boxplatser och visningsbanor. Serveringstält sätts upp.

En stor branschmässa hålls i A-hallen direkt innanför huvudentrén. I Kongressen finns serveringar och loger. Ströget kommer att tjäna som auktionsplats, med en auktionsring mitt i restaurangen.

Särskilt värdefulla?

Runt 455 hästar bjuds ut under tre dagar.

Torsdag klockan 17.00 drar kriterieauktionen i gång med en i branschen kallad selektauktion - helt enkelt ettåringarna som bedöms vara de bäst stammade.

– 100 hästar har valts ut av en seletionsgrupp som har fått i uppgift att plocka ut hästarna som de tror kommer att betinga det högsta försäljningsvärdet. Det blir också auktion fredagen och lördagen efter tävlingarna med ungefär 180 hästar per tillfälle. Det handlar då om kvalitetsmässigt jämna dagar. Jag skulle säga att årets kriterieauktion är den bästa vi har haft, säger Sara Blomhage på Trottex.

Mikael Wikner/Kanal75