”Alla travälskare – åk till Solvalla”

Patrik Fernlunds krönika med veckans tips

Foto: CAROLINA BYRMO
Patrik Fernlund
TRAV

Alla travälskare: Åk till Solvalla i helgen.

Supertävlingar – och möjlighet att hitta landets nya stjärnhäst.

Det nya konceptet är lysande, och jag tror på succé.

Kriterieveckan är här, och på Solvalla är det ordentligt högtryck. Det ska köras trav onsdag, fredag, lördag och söndag. Dessutom har man flyttat den traditionella hästauktionen till Solvalla vilket verkligen var på tiden. Tidigare år har folk varit tvungna att släpa sig till Upplands Väsby, flera mil från Solvalla, för att efter travet bevittna auktionen där över 400 ettåriga hästar ska byta ägare under tre dagar. Med det nya upplägget blir det bekvämare, trevligare och betydligt roligare.

Jag hoppas att arrangörerna gör något bra av detta, för nu har man ett ypperligt tillfälle att locka nya kunder. Förhoppningsvis stannar många travfans kvar på Solvalla efter tävlingarna på fredag och lördag, och i drömmarnas värld köper de även en häst.

Drömma får man göra – men någon utopi ska det väl inte behöva vara? Att äga häst är ju bland det roligaste man kan göra, det kan väl inte vara så svårt att förstå? Det är verkligen köparens marknad, och det kan vara läge att slå till på en unghäst nu för jag tycker mig ana en positiv trend där spelet ökar så smått och vi ser ljuset i tunneln.

Många stöter och blöter om hur dåligt allt är, och visst ska man lyfta fram problemen, det brukar även jag göra, men samtidigt måste det hela tiden finnas en positiv anda vilket det inte alltid gör. För mig, som älskar sport och spel, blir kommande helg något alldeles extra och jag hoppas många delar den uppfattningen.

Al Dente en rättmätig favorit

V75-finalerna på lördag i all ära, men det är Kriteriet på söndag som är huvudnumret – och som jag skrev i en tidigare krönika är det upplagt för Solvalladominans.

Eller det kanske är bättre att kalla det för ”Tarzan-dominans”? Paret Stefan Melander/Catarina Lundström har tre hästar i loppet, och det vore en skräll om inte någon av deras hästar vann.

Al Dente är favorit med all rätt, efter 12 raka segrar vore det konstigt om han inte fick fortsätta som kung i kullen. Jag har dock feeling för att stallkompisen Digital Frame utmanar rejält, det är en riktig skjutare under rejäl utveckling.

Damernas avdelning, Oaks, då? Ja, ursäkta mig men det håller tyvärr dålig klass och någon lysande stjärna finns inte vilket är lite tråkigt. Souchong (även det en Solvallahäst) är min favorit, men hon har visat sig vara lite ojämn och det skulle kunna bli en megaskräll då positionerna är väldigt avgörande i ett öppet lopp. Nej, nu börjar jag bli negativ – det var ju det vi inte skulle vara. Självklart får jag en grym helg på Solvalla, och jag hoppas att du också får det.

Ett sista tips: Samla ihop hockeylaget, bastugänget, syjuntan eller vad det nu är och köp en travhäst. Vi ses i helgen!

FAKTA

Veckans tips

1. 10 Frozen

(V75-7 Solvalla, lördag)

Tuffing som motståndarna har svårt för. Tidig i superhäftigt lopp.

2. 10 Carabinieri

(V75-2 Solvalla, söndag)

Gick våldsamt fort efter galopp senast, Untersteiner vinner med allt. Given.

3. 9 Bostonz Credit

(V75-7 Solvalla, söndag)

Grym spurt senast, tävlade

utan skor. Livsfarlig om samma balans igen.