Avslöjar ändringen – på superskrällen

Far och dotter Friberg har två hästar till start på V75 – skrällen utrustas med ”superhuvudlag”

1 av 2 | Foto: Cajsa Friberg/Stall Lars Friberg
Ny utrustning Planen är att Stylish Hanover kommer gå med ett nytt huvudlag på lördag när stoet startar i V75-1 på Solvalla.
TRAV

Stall Lars Friberg gör en intressant ändring på V75-skrällen Stylish Hanover.

På lördag ska stoet gå med ett ”superhuvudlag” – från USA.

– Vi har provat att värma henne med huvudlaget och det blev stor skillnad, säger skötaren Cajsa Friberg.

Örebrotränaren Lars Friberg har två av stallets hästar till start vid lördagens V75-jackpott på Solvalla och på en av dem; stoet Stylish Hanover, i V75-1, gör stallet en intressant ändring.

De planerar att testa ett nytt huvudlag på hästen, nu kommer hon tävla med ett huvudlag som används mycket i USA. Bland annat tävlar USA-stjärnan Father Patrick med det.

– När Hambletonian avgjordes såg vi att många använde det, så vi köpte ett på Jägersro. Man måste prova något nytt och väcka hästarna, säger Cajsa Friberg, skötare till Stylish Hanover och dotter till Lars Friberg.

”Som finast när hon är lite laddad”

De testade att värma Stylish Hanover med huvudlaget vid den senaste starten på Örebrotravet.

– Det är som skygglappar på en huva och så är det hål i. Men hon blev så jäkla pigg och det var 2 100 meter så vi ville inte prova det. Vi tänkte att vi sparar det tills att det är kort distans. Så planen är att hon ska tävla med huvudlaget nu.

– Då när vi värmde henne blev det stor skillnad. I värmningen springer hon och kollar på allting, och är mer fjantig. Men med det här huvudlaget var det rakt fram och kanske lite för fort till och med. Hon var fin med det här huvudlaget, hon är som finast när hon är lite laddad.

Vad tror du om chanserna?

– Nu är det bra hästar, men är hon inte sjuk gör hon alltid bra lopp. Hon ger tillbaka om man är snäll med henne och ger henne ett bra lopp. Hon är snabb till slut. Det roliga är att hon kan få ett fint rekord, plus att det är roligt att bara ha hästar till start på V75.

Opererades ifjol

Stallet har även Mind Your Face till start i V75-7.

– Det är kanske till och med ännu roligare med Mind Your Face eftersom det har varit så mycket problem med honom.

– Han blev bukopererad i mars förra året och var borta nästan hela den säsongen. Hans första lopp efter operationen blev derbyförsöket. Han fick det tufft. Det är kul att han får vara med och tävla eftersom det har strulat med honom.

– Han fick gaskolik, när vi kom in med honom till djurkliniken sa de att om vi hade kommit lite senare hade han varit död. Det gick så himla fort, han gick ett snabbjobb på förmiddagen och sedan blev han så himla dålig.

Tror ni mer på honom på lördag?

– Jag vet inte. De är bra båda hästarna, men om någon vinner så kanske det är han. Det är tuffare för Stylish Hanover när det är så bra hästar emot. Men båda har chans, säger Cajsa.

FAKTA

Här är stallets hästar på V75

7 Stylish Hanover, V75-1

Kusk: Jorma Kontio

11 Mind Your Face, V75-7

Kusk: Jorma Kontio

ARTIKELN HANDLAR OM