Han gör succé efter viktraset

Foto: Kanal75
Jimmy Jonsson gör succé i sulkyn.
TRAV

Han vinner nästan vartannat lopp han kör.

Och är Sveriges hetaste kusk.

Nu får han förfrågningar om att köra fler hästar – men tackar nej.

– Jag trivs bra som jag har det, säger Jimmy Jonsson till Trav365.

Travlärlingen Jimmy Jonsson gick ner 21 kilo på tio veckor, och förstemannen hos proffstränaren Robert Bergh gör nu succé i sulkyn. Under måndagen tog han en dubbelseger i Gävle, och han har en imponerande segerprocent på 42. Nu får han förfrågningar om att köra fler hästar åt andra tränare, men är inte intresserad.

”Är i zonen”

Är viktnedgången den enkla förklaringen till dina framgångar?

– Nej, det är det inte, det är många faktorer. Det rullar på fantastiskt bra just nu, och visst är en av faktorerna att jag gått ned i vikt. Men, jag får också köra bra hästar och får bättre självförtroende när det går så bra. Det är en kombination av många saker, och jag är inne i zonen nu och har lite flyt och tar rätt beslut.

Får man mycket bättre självförtroende när det går bra?

– Jag kan inte säga att jag har djävulskt bra självförtroende, men det känns bekvämt.

”Får bättre statistik”

Efter framgångarna den senaste tiden har förfrågningarna om att köra åt andra tränare trillat in. Hittills i år har Jimmy kört 26 lopp, 22 av dessa är åt chefen Robert Bergh. Någon ändring på den statistiken är dock inte aktuellt, enligt Jimmy.

– Nej, det är inte det som är tanken. Jag har inte pratat med Robert om det, men han vet min inställning. Jag trivs bra med situationen som jag har i dag, att få köra bra hästar lite då och då men inte kuska runt. Det är roligare så och jag får också bättre statistik och respekt i loppen. Jag hade inte haft de här fina siffrorna om jag skulle köra mer lopp, mot hårdare kuskar.

Är det många som vill att du ska köra deras hästar?

– Det är en del som har hört av sig och vill ha mig som kusk i breddloppen, men jag trivs som sagt som det är nu. Känslan är att jag bara ska köra Roberts hästar, och kanske farsans också. Jag är inte ute efter att köra ett-två breddlopp en kväll, jag har så mycket annat ändå.

”Hela livet har blivit enklare”

Förutom att Jimmy Jonsson är Robert Berghs högra hand och en viktig kugge i ett av Sveriges största- och mest framgångsrika travstall är han också småbarnsförälder.

– Jag har tre barn under fyra år hemma, och den tid jag har över vill jag vara med min familj. Fina styrningar och ett bra jobb räcker gott och väl för mig.

Jimmy avslutar också med att berätta att viktraset inte bara gjort honom bättre som kusk, utan att det påverkar många delar.

– Absolut, det är inte bara i sulkyn det går bra, det är hela livet som har blivit enklare.