Takters utspel: ”Slår Solvato när som helst”

Stortränaren sågar svenskhoppet Solvato inför världens tuffaste travlopp Prix d'Amérique

Foto: Kanal75
Jimmy Takter och stjärnhästen Maven
TRAV

Solvato är Sveriges stora hopp i Prix d´Amérique.

Nu sågas hans chanser i miljonloppet av stortränaren Jimmy Takter.

– Maven kan slå honom när som helst, säger han.

Snacket och surret inför världens tuffaste travlopp Prix d'Amérique är i full gång.

Nu gör stortränaren Jimmy Takter ett utspel inför loppet som går av stapeln sista helgen i januari.

I en intervju med Harness Racing Update sänker han det svenska hoppet Solvato.

”Kan utmana dem alla”

Jimmy Takter vann Prix d'Amérique 1999 med stjärnstoet Moni Maker, och har inte varit på den franska nationalarenan Vincennes sedan dess. Nu är han tillbaka – och han har stora förhoppningar på sitt vapen Maven. Det femåriga stoet som i våras tävlade i Elitloppet gjorde debut på Vincennes i söndagens Prix de Bourgogne men slutade oplacerad.

– Vad som hände i söndagens lopp var väldigt oturligt för oss, men märren har visat att hon kan utmana dem alla, säger Jimmy Takter till Harness Racing Update.

”Slår honom när som helst”

Den som vann Prix de Bourgogne var Veijo Heiskanens stjärna Solvato, som via en vass avslutning tillsammans med Örjan Kihlström säkrade sin plats i Prix d'Amérique. Jimmy Takter, som är uppfödare till Solvato och som känner väl till honom, tror inte att det stora svenska hoppet har något att sätta emot hans egna Maven.

– Solvato är en bra häst, men Maven kan slå honom när som helst, säger han.

– Maven hade fullt med krafter kvar i söndags och trivdes utmärkt på banan, säger kusken Yannick Gingras.

Till de kommande uppgifterna för amerikanskan, som enligt Harness Racing Update blir Prix Tenor de Baune, tar en fransk kusk över – nämligen Franck Nivard. Nivard hade tidigare Ready Cash som förstahäst, men efter dennes galoppmisslyckande i söndagens lopp tackade storkusken ja till Takters erbjudande om att köra Maven.

”Hon kan lyckas”

– Jag önskar jag hade haft lite mer tid att förbereda henne i vinter, men hon har gjort det bra och hon bevisade att hon hör hemma här. Jag är inte det minsta oroad över de långa distanserna i kommande lopp. Jag är också glad att jag fått Franck Nivard som kusk, det är alltid enklare för fransmännen att hitta rätt väg här borta. Maven är tuff och hon kan lyckas, säger Jimmy Takter.

ARTIKELN HANDLAR OM