Regelboken måste ändras

TRAV

En oenig domarnämnd valde att diska Staro Hollywood i V75-5.

I mina ögon ett felaktigt beslut.

Men det beror bara på reglementets utformning.

Foto: Kanal 75
Johan Edlund.

Det svenska travreglementet när det gäller diskvalifikation för trängningssituationer är väldigt luddigt skrivet och inbjuder till massor av spekulation och gissningar.

Så här står det i reglementet: ”Finner måldomarnämnd att loppets resultat påverkats av under loppet gjord förseelse kan vållande ekipage diskvali­ficeras.”

I loppet i går var Staro Hollywood och Johnny Takter i rygg på ledande, Sassafras, och visst 350 meter från mål så störde Takter (syns tydligt) utvändige Hippie i sin iver att komma ut loss. Onödigt och klantigt av Takter eftersom Hippie var trött i det läget – men viktig fakta är också att Takter efter den korta incidenten gick tillbaka till innerspår och kort där efter fick luckan som gjorde att Staro Hollywood spurtade först över mållinjen.

Den luckan hade kommit i god tid även utan störningen av Hippie – Staro Hollywood vann lätt. I mina ögon påverkade inte Takters snäva körning ordningsföljden i mål och därför borde Staro Hollywood varit vinnare.

Däremot skulle Takter dömts till böter/avstängning för snäv körning.

Jag förstår dock att måldomarnämnden var oense i sitt beslut och tog lång tid på sig eftersom reglementet är som det är – det är snudd på omöjligt att sitta och gissa hur ett lopp ska utveckla sig och därefter ett fatta ett domslut.

Vem har den kunskapen? Nä, reglerna måste göras om och domarna måste få möjligt att diska ekipage utifrån förseelsens grad och inte som nu efter bara konsekvensgissande.

■ ■ ■

I övrigt:

V75-1: Conrad Lugauer är duktigt på att plocka fram talangfulla hästar. Den

senaste i raden är Calvin Borel som alltid visat hög kapacitet men inte alltid funkat på tävlingsbanan. I de två senaste starterna har han tävlat med skygglappar (ser

bara framåt) och har då agerat exemplariskt. I går var det tidig ledning och sen uppvisning. Om Lugauer får ordning på humöret så blir Calvin Borel en stjärna.

V75-2: Trots att tempo var lågt i täten och trots att Da Vinci Boko låg invändigt i kön hade han starkaste spurten och vann säkert med Peter Untersteiner.

Blir en bra vinter för Harry

V75-3: Mer Peter Untersteiner, nu tillsammans med Harry Haythrow som i sin sextionde raka V75-start var överlägsen efter ledning från start till mål. Harry Haythrow, som haft problem med halsen (opererats) och bara gjort tre starter på åtta månader såg vass ut hela loppet och kommer få en bra vinter.

V75-4: Storfavoriten Quantum Classic fick ledningen men var blek och slagen i sista kurvan – i stället avslutade Young

Farmer och Joel Uhrberg bäst och skrällde.

V75-5: Efter diskningen av Staro Hollywood fick Baroness Boko vinsten – det efter en rejäl långspurt i tredjespår.

V75-6: Hela omgångens bästa insats svarade VästerboontheNews för, men han fick trots ett imponerande slutvarv ge sig för smygkörda Youana.

V75-7: Adrian Kolgjini tog direkt kommandot med Maffioso Face, som har toppform, och var sedan utom räckhåll för konkurrenterna.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM