– Jag vet inte vad jag ska göra ännu

Travkusken Jimmy Jonsson rasade 21 kilo och gjorde succé i sulkyn – nu väntar nya utmaningar då han inte följer med chefen Robert Bergh till Göteborg

Foto: Kanal75
Travkusken Jimmy Jonsson
TRAV

Han har rasat över 20 kilo i vikt med hjälp av en pulverdiet och har ett kanonår bakom sig som kusk.

2015 väntar nya utmaningar för Jimmy Jonsson – då han valt att inte flytta med succétränaren Robert Bergh till Göteborg.

– Jag vet inte vad jag ska göra ännu, säger Jimmy Jonsson till Trav365.

I början av maj i fjol inledde travkusken Jimmy Jonsson sin viktresa.

Tio veckor senare var han 21 kilo lättare.

Stenhård pulverdiet och tuff träning var medicinen.

En lättare Jimmy Jonsson gjorde succé i sulkyn och vann i fjol 13 lopp på 33 starter, vilket ger honom starka 39 i segerprocent.

Det var chefen Robert Bergh som gav Jimmy den ”spark i rumpan” som han behövde, men när Bergh senare i år flyttar till Göteborg väljer Jonsson att inte flytta med.

Jimmy som varit försteman hos Sveriges vinstrikaste tränare i sju år.

”Inte aktuellt att starta eget”

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra ännu, jag har sagt hela tiden att jag ska vänta till nyår, och nu börjar det dra ihop sig. Men jag har fullt upp på dagarna, och hinner inte tänka så mycket. Det är måndag och sedan full gas hela veckan, och sedan börjar det om igen. Vi får se om det dyker upp någonting, säger Jimmy Jonsson.

Kan det bli aktuellt att du drar igång en egen rörelse?

– Det är många som frågat det, men jag känner faktiskt inte för det. Ska man göra det så måste man verkligen brinna för det, och det gör jag inte. Att dra igång en egen rörelse är inte aktuellt i dagsläget. Jag har inget som är på gång, men känner heller ingen panik över det just nu.

”Tar två år för kroppen att ställa in sig”

Jimmy Jonssons viktresa uppmärksammades i trav-Sverige, och nu, knappt sex månader efter att han gick i mål med pulverdieten, håller han fortfarande stilen.

– Jag gick i mål 15 juli i somras, efter att jag kört pulverdieten i 70 dagar. Jag vägde 77 kilo som lägst, och pendlar i dag mellan 77 och 80. Jag försöker ha en gräns på 80 kilo, och att inte överstiga den.

Nu när du slutat med pulverdieten, hur gör du för att fortsatt hålla dig i form?

– Jag försöker äta normalt, fyra gånger om dagen, och sedan har jag en dag i veckan då jag unnar mig något, det brukar vara på lördagar då det kan slinka ned någon efterrätt eller liknande. De säger att de tar ungefär två år för kroppen att ställa in sig på vikten, och den håller på och söker sig lite uppåt nu, och det ska som sagt ta två år innan kroppen stabiliseras.

”Målsättning träna fyra gånger i veckan”

Tränar du något?

– Ja, det gör jag. Jag har som målsättning att träna fyra gånger i veckan, det är inte alltid så lätt när man jobbar heltid och har småbarn hemma, men mellan två och fyra gånger i veckan brukar det ligga på. Jag tränar bland annat karate och gym, och på sommaren brukar jag även jogga en del.

Viktraset för Jimmy Jonsson har inte bara gjort det lättare för honom i sulkyn, rent allmänt känns allting mycket enklare.

– Jag känner mig mycket piggare, och allt går mycket lättare, både på jobbet och hemma. Man är inte lika tung och trött längre. Jag försöker göra bra val hela tiden när jag äter, jag är inte extrem på något vis, men jag har full koll på vad jag äter och försöker att inte gå upp i vikt.

ARTIKELN HANDLAR OM