Läsarna: ’Vill ha barfotaförbud’

Foto: Kanal75
TRAV

Barfotaförbud eller inte i trav-Sverige vintertid?

Trav365:s läsare har sagt sitt: inför totalt barfotaförbud.

– Vi håller på att jobba med den frågan, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson till Trav365.

OMRÖSTNING (Klicka på bilden för att se större version)

Debatten har varit- och är het i trav-Sverige just nu. För tillfället har två banor i landet, Åbytravet och Axevallatravet, infört permanent barfotaförbud då deras banveterinärer anser att ovalerna inte lämpar sig för barfotakörning.

På övriga av landets tävlingsbanor hålls en konferens mellan banveterinär, aktiv och banmästare någon timme innan tävlingsstart.

Där bestäms om det går att köra barfota - eller ej - på banan på den specifika tävlingsdagen.

”Aldrig optimalt...”

Hur tycker ni att det här upplägget har fungerat?

– Den informationen som jag har fått är att det här upplägget har funkat förhållandevis väl. Det är aldrig optimalt att de aktiva ska få besked kort innan start, men de flesta har någon form av skoning när man kommer fram till banan. Som sagt, optimalt är det inte, men samtidigt har det funkat ganska väl, säger Petter Johansson.

”För tidigt att uttala sig”

I en omröstning på Trav365 har läsarna fått rösta hur de tycker det ska vara på vintertid angående barfotakörning. Av knappt 1 700 röstande vill drygt 57 procent införa ett totalt barfotaförbud vintertid.

Knappt 30 procent vill ha det som innan, att tränarna själva får avgöra om det går att köra barfota eller ej.

Endast 11 procent anser att nuvarande upplägg är något som är bra för travsporten.

– Vi tog det här beslutet för att kunna samla på oss information och mer kött på benen. Vi vill veta vad vi kan göra för att säkerställa hästarnas väl och ve. Vi jobbar med det nu och det är främst ”Hästvälfärdsgruppen” med chefsveterinär Göran Åkerström i spetsen som har hand om det, men givetvis har de en dialog med oss på den sportsliga avdelningen också.

Hur tror du det blir i framtiden?

– Det är för tidigt för mig att uttala mig om det. Vi jobbar med det och tar in så mycket informaton som möjligt så att vi kan göra en korrekt bedömning.

ARTIKELN HANDLAR OM