”Gör man en dumhet får man stå för det...”

Foto: ATG
TRAV

Amatören Mikael Johanssons dömdes till sex veckors avstängning och böter för felaktigt bruk av körspö efter ett lopp på Kalmartravet under söndagen.

För Trav365 förklarar han sitt beteende.

– Det var en dumhet.

Det var i lopp 3 under söndagens som Kalmaramatören Mikael Johansson drev sin häst Magnus P.H. för mycket- och för yvigt.

Johansson testade mot ledningen redan på den första långsidan i det 2140 meter långa loppet. Han fick svar – men fortsatte att köra hårt och driva sin häst rejält med tömmar och spö.

Med varvet till mål fick han ta över ledningen, men redan 700 meter från mål var hästen trött och tappade stilen.

Johansson fortsatte dock att driva sin häst hela vägen in i mål trots att han inte var i närheten av att segerstrida.

Efter loppet reagerade många travfans, som sett loppet, starkt och började ventilera sitt missnöje i sociala medier.

”Dubbel allvarlig förseelse”

Johansson dömdes till sex veckors avstängning och 2 400 kronor i böter av Kalmars måldomarnämnd för felaktigt bruk av körspö.

För Trav365 berättar måldomaren, Håkan Hedenqvist, hur de tänkte.

– Vi bedömde honom för felaktig drivning och gjorde bedömningen att det var en så kallad dubbel allvarlig förseelse. Det finns vanligt grov förseelse, men vi dubblade det straffet, säger Hedenqvist.

”Domaren dömer...”

Mikael Johansson är ångerfull när Trav365 når honom på måndagen.

– Jag har egentligen ingenting att säga. Domaren dömer...

– Jag tycker det var ett rätt så hårt straff, jag drev mest i vagnen, men så är det. När man gör en dumhet får man stå för det.

Varför drev du så mycket?

– Jag tyckte att jag hade en bättre häst än den i ledningen, men han svarade ut mig, så jag fortsatte köra. Men sen var inte hästen bra helt enkelt. Han gick en 19-tid, normalt går han mellan 16 och 17. Med facit i hand blev det tok. Det var en dumhet, säger Mikael Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM