Kollegan: ”Det är horribelt”

Foto: Kanal75
Ove A Lindqvist (t.v) är inte nöjd med att Robert Dunder (t.h) inte är nominerad till Årets Komet på Hästgalan. Han får medhåll av bland andra TV4-reportern Åsa Elmroth som anser det vara ”obegripligt”.
TRAV

Robert Dunder gjorde stor succé i trav-Sverige 2014 – men är inte nominerad till Årets Komet på Årets Hästgalan.

Nu rasar flertalet travprofiler mot beslutet.

– Det är horribelt, säger tränaren och kusken Ove A Lindqvist.

I fredags började Svenska Hästsportsjournalisters Klubb (SHK) att presentera de nominerade till olika kategorier inför Årets Hästgalan.

En kategori som blivit väldigt omtalad efter presentationen är Årets Komet.

Robert Dunder, 29, med licens på Umåkertravet ökade från 13 segrar 2013 till 43 segrar 2014 och körde in knappt en miljon kronor mer än föregående år och blev hela Sveriges segerrikaste lärling.

Trots det blev han inte ens nominerad till Årets Komet av SHK– och det har fått flera travprofiler att höja på ögonbrynen.

”Genombrott ifjol, blev landets segerrikaste lärling. Ändå inte nominerad till Årets Komet? #obegripligt”, twittrade TV4-reportern Åsa Elmroth ut.

”Är väl en kometkarriär?”

Travkollegan Ove A Lindqvist var en annan som hade noll förståelse med beslutet. I lördagens sändning av Lunchtravet Direkt i TV12 uttryckte han sitt missnöje

– Det är ju fel där med kometer, nu har de tagit ut fyra kometer och det är jättebra killar och tjejer, det är inget att snacka om. Men en sådan som Robert Dunder, som vinner hela lärlingsligan för hela Sverige, är inte ens nämnd, han tog 13 segrar 2013, och tar 43 segrar 2014. Det är väl en kometkarriär? sa han.

Och fortsatte:

– Det är helt horribelt hur de tittar. Var det för att det var en norrlänning med, så de inte kunde ta med två norrlänningar. Jag vet inte, jag ställer den frågan till dem.

”Fick in en vink...”

Rickard Hansson, styrelseledamot i SHK, besvarar kritiken – och förklarar hur de tänkte när nomineringarna utsågs.

– Ove A Lindqvist menade på i Lunchtravet Direkt i lördags att ”vi inte ens nämnt en sådan som Robert Dunder”. Antingen såg han inte sändningen där nomineringarna presenterades eller så lyssnade han inte. Redan där stod jag och svarade på frågan om Dunder, säger Rickard Hansson.

Han fortsätter:

– Åsa Elmroths kritik är nonsens. Hon är medlem i SHK där vi, varje år, ber medlemmar att göra sin röst hörd inför nomineringarna, just för att vi, förstås, är lyhörda gentemot våra medlemmar. Mig veterligen fick vi in en vink från våra medlemmar till 2014 års nomineringar. Den var inte signerad Åsa Elmroth. Hon får självklart ha en åsikt, däremot är det inget vi i styrelsen ligger sömnlösa över.

Ove A Lindqvist funderar även över huruvida ni inte kunde ta ut två norrlänningar i kategorin.

”Dissade” ni Dunder bara för att ni hade tagit ut en norrlänning redan?

– Absolut inte, om vi – av någon ytterst märklig anledning – skulle dissa aktiva med licens i Norrland hade väl inte Sandra Eriksson varit nominerad? Ove A Lindqvist är en frisk fläkt som jag respekterar, däremot har han inte samma koll, av naturliga anledningar, på "södra" som "norra" Sverige. Det finns självklart inga geografiska riktlinjer när vi ska nominera. Däremot så finns det betydligt fler framstående aktiva söder om Ove A:s hemmabana Umåker, då är det ganska naturligt att merparten av nomineringarna är licensierade i den geografiska delen av landet.

”Blev en röstning”

Robert Dunders siffror från 2014 är minst sagt bra och uppseendeväckande, hur kunde ni blunda för det?

– Vi har förstås inte blundat för det. "Årets Komet" är en väldigt svår kategori. Det handlar om bedömningar på ett helt annat vis: hur jämför man en amatörtränare och en lärling? Och så vidare.

– Jag förstår att folk kan anse det märkligt att Dunder inte är nominerad, han levererade verkligen under 2014. Styrelsen, vilket omfattar nio personer, kunde inte enas om fyra kandidater, det blev till slut röstning där Dunders röster inte räckte. Exakt hur utfallet i röstningen blev kan jag förstås inte, av respekt för SHK och dess styrelsemedlemmar, gå in på, därför vill jag inte heller uttala mig om min åsikt. Däremot så kan jag förstå att Dunder kan känna sig lite "bortglömd" – om så är fallet.

Här nedan kan du se statistik från 2014 för de nominerade kometerna samt för Robert Dunder

FAKTA

Statistik under 2014 för nominerade till Årets Komet:

Linda Allercrantz

Pengar: Från 491.000 till 1.352.921 (+175%)

Segrar: Från 12 till 23 (+91%)

Sandra Eriksson

Pengar: Från 1.284.100 till 1.112.150 (-13%)

Segrar Från 26 till 27 (+3,8)

Eric Martinsson

Pengar: Från 664.050 till 1495.550 (+125%)

Segrar: Från 14 till 32 (+121%)

Tino Ärling

Pengar: Från 1.110.300 till 1.487.100 (+33,9%)

Segrar: Från 9 till 17 (+88%)

Statistik 2014 för Robert Dunder:

Robert Dunder

Pengar: Från 653.350 till 1.578.700 (+141%)

Segrar: Från 13 till 43 (+230%)

ARTIKELN HANDLAR OM