”Man känner sig nästan hedrad”

Axevallas Sofia Aronsson är en av de 18 travtränare som bildar nio lag i Rikstravet 2015

Foto: Kanal75
Sofia Aronsson är en av de 18 travtränarna som är med i Rikstravet 2015
TRAV

Nio stall och 18 travtränare är med när succén Rikstravet är tillbaka.

Axevallas Sofia Aronsson är en av dem.

– Man känner sig nästan lite hedrad, säger hon till Trav365.

Den 2 februari klockan 14.00 släpps andelarna till Rikstravet 2015.

Succén är tillbaka.

Nytt för i år är att varje stall i Rikstravet representeras av två tränare som har varsin häst.

Hästarna som köps in för tävlingen är mellan tre och fem år gamla varmblod.

Startskottet för tävlingen går den 1 april och tävlingen pågår fram till den 31 oktober 2015.

”Fantastiskt roligt”

En av de 18 travtränare som har fått chansen att vara med är Sofia Aronsson. Axevallatränaren bildar tillsammans med Halmstads Marcus Lindgren Stall Väst.

– Det känns fantastiskt roligt, man känner sig nästan lite hedrad. Det är väldigt roligt att ha blivit uttagen. Det är inspirerande och det ska bli riktigt roligt det här.

Vad tycker du om Rikstravet?

– Det är en väldigt stor grej, det är mycket runt omkring förutom starterna med hästen och alltihop ska bli roligt. Jag ser bara jättepositivt på det.

Sofia gillar det nya upplägget med att varje stall representeras av två tränare med varsin häst.

– Jag tycker det är ett jättebra upplägg, det blir roligare för alla ägare, det kommer hända mer och det blir förhoppningsvis fler starter. Skulle också någon av hästarna bli sjuk eller dålig, har de fortfarande en häst att följa. Nu hoppas jag så klart att det inte inträffar, men så har ju fallet varit tidigare år att någon Rikshäst inte kommit till start och den chansen är betydligt mindre nu.

”Kommer bli riktigt succé”

Stallets tio bästa lopp när det gäller insprungna prispengar räknas i tabellen och avgör vem som vinner och övriga placeringar.

– Jag tror det kommer bli en riktig succé, jag tror det kommer bli jättekul. Att det i år handlar om att hitta en starthäst också tycker jag är mycket bättre, de som köper in sig i Rikstravet är oftast sådana som inte kan något om trav, de ska ha en häst som kan starta redan efter två veckor så det händer någonting, de ska tycka att det är roligt och inte behöva stå i stallet och vänta. Det är en förstagångsupplevelse, då gäller det att vi gör någonting bra av det. Tävlingen ligger också perfekt i årstid.

Har du börjat titta på någon häst?

– Jag har hört mig lite för, och har två-tre hästar på min lista och jag ska sätta mig ned och kolla om det är någonting. Nu kommer vi få jobba varje dag för att få fram en bra häst till tävlingen.

”Välkomnar med öppna armar”

Att hänga med i Rikstravet kostar bara 500 kronor per andel, och det finns 1 500 andelar i varje stall. Andelarna släpps 14.00 den 2 februari på rikstravet.se. Vinnande stall belönas med 150 000 kronor som ska användas till en segerfest för alla andelsägare.

– Det är klart att vi går in i Rikstravet för att vinna, självklart. Men, samtidigt är det minst lika viktigt att vi får in nya folk i travet och att de som köper en andel ska tycka det är roligt och de måste vi tränare lyckas med. Jag kommer leta efter en jämn och säker starthäst, hellre en häst som travar varje start och gör sitt jobb, än någon som galopperar mycket. Det ska vara en stabil och bra häst som ägarna kan vara med och heja fram.

Känner man lite press inför tävlingen också, med så många ägare på samma häst?

– Det är klart man känner lite press, just ägarbiten och att det är folk som aldrig ägt häst förut känner jag ingen press över, jag tycker jag är rätt bra på att förklara och det ska bara bli roligt. Men pressen är att hitta en så bra häst som möjligt, och att den ska vara så startduglig som möjligt under de här månaderna, och att det kommer bli många som följer just den här hästen. Men, det tror jag nog de flesta tränarna kommer att känna och man kommer att jämföra lite mellan varandra och undra vad vi köpt för något. Men jag tycker bara det ska bli väldigt roligt, och jag tar emot det här med öppna armar, jag ska göra mitt bästa för att ägarna ska tycka trav är så roligt som möjligt och det är helfräckt att jag är en av tränarna i Rikstravet 2015.

Se nedan vilka travtränare som deltar i Rikstravet 2015

FAKTA

Dessa travtränare deltar i Rikstravet 2015

Stall Norr: Petri Salmela, Boden, och Robert Dunder, Umåker

Stall Mittnorrland: Rikard N Skglund, Östersund, och Susanne Osterling, Solänget

Stall Gävleborg: Tomas Pettersson, Bollnäs, och Linda S Hedström, Hagmyren

Stall Dalarna: Kajsa Frick, Rättvik, och Jörgen Westholm, Romme

Stall Mitt: Markus B Svedberg, Eskilstuna och Åke Lindblom, Örebro

Stall Stockholm: Peter G Norman, Solvalla och Mattias Djuse, Solvalla

Stall Dalsland/Värmland: Magnus Jakobsson, Färjestad och Kristian Lindberg, Årjäng

Stall Väst: Marcus Lindgren, Halmstad och Sofia Aronsson, Axevalla

Stall Syd: Tommy Zackrisson, Kalmar, och Conrad Lugauer, Jägersro

ARTIKELN HANDLAR OM