Melander tar hem Nuncio till Sverige

Superhästen Nuncio flygs över Atlanten för fortsatt karriär i Sverige

Foto: Kanal75
Stefan Melander plockar hem Nuncio till Sverige
TRAV

Han fyndades på auktion 2012 för 50 000 kronor.

I fjol sprang han in 11,3 miljoner kronor.

Nu väljer Stefan Melander att hem Nuncio till Sverige.

– Han har varit obeskrivligt bra, säger Stefan Melander till Travronden.

Stefan Melander hittade Nuncio som ettåring på auktion i Harrisburg.

Hästen gick under klubban för 7 000 dollar, ungefär 50 000 svenska kronor.

Både som två- och treåring har Nuncio tillhört det absoluta elitskiktet i USA och i fjol sprang han in osannolika 11,3 miljoner kronor.

Nu fortsätter en av världens absolut bästa treåringar i fjol sin tävlingskarriär på svensk mark.

”Hade flera olika alternativ”

Ägaren Stefan Melander har bestämt sig för att ta hem Nuncio till Sverige.

– Jag hade flera olika alternativ att välja mellan och tyckte att det här kanske var det bästa. Nuncio har nämligen bättre tävlingsprogram i Sverige som fyraåring än vad som var lovat i USA och det avgjorde mitt beslut, säger Stefan Melander till Travronden.

Insatserna till storloppen Breeders Crown, Kunkapokalen och Sprintermästaren är redan betalda för Nuncio och han kommer enbart att tävla under 2015 och inte betjäna några ston överhuvudtaget.

– Möjligen återvänder han till USA nästa år som avelshingst, men det är inget bestämt ännu. Det har jag god tid att fundera över, säger Melander till Travronden.

”Kungapokalen första uppgiften”

Som tvååring tog Nuncio sin största seger i finalen i Matron Stakes och samma år slutade han tvåa i finalerna av Breeders Crown, Peter Haughton Memorial och Valley Victory Trot. Han tjänade 416 000 dollar, ungefär 3,3 miljoner kronor, och han sprang 1.09,9 som tvåa bakom Father Patrick i Breeders Crown-finalen på tusenmetersbanan Pocono Downs. Treåringssäsongen innehöll ett antal högklassiga triumfer där segern i Yonkers Trot och Kentucky Futurity, tillsammans med en andraplats i Hambletonian Stakes, är de mest värdefulla.

– Nuncio kommer hem i början av februari. Första stora uppgiften för honom i Sverige blir kungapokalen och jag hoppas att få ordning på honom till dess, säger Stefan Melander till Travronden.

Totalt har Nuncio i sin karriär sprungit in 1,9 miljoner dollar, ungefär 15,4 miljoner svenska kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM