’Kör själv – annars blir det pannkaka’

Micke Nybrink om att Lutfi Kolgjini petar sig själv i Prix d´Amérique: ”Han måste tänka om på en gång”

Foto: Kanal75
Nybrink vill ha Kolgjini som kusk i Prix d´Amérique ”Med en fransk kusk? Ja, då kommer det bli pannkaka igen”.
TRAV

På söndag smäller det: Prix d´Amérique avgörs på Vincennes i Paris.

Ett av svenskhoppen är Lutfi Kolgjinis Mosaique Face.

Men ”Ludde” petar sig själv som kusk – något som experten Micke Nybrink ogillar.

– Du måste väl för fasen förstå att du inte kan låta någon annan köra Mosaique Face, säger han.

23 hästar är preliminärt anmälda till det som kallas världens tuffaste travlopp, Prix d´Amérique, som körs på söndag.

Av de 23 är fem svensktränade hästar med på listan: Solvato, Tumble Dust, Backfire, Kadett C.D. och Mosaique Face. Backfire ser att att missa sin plats i loppet när den slutliga startlistan blir klar vid torsdag lunch.

Anledningen: för lite pengar intjänat.

”Totalkrasch”

En av de främsta svenskhoppen är Lutfi Kolgjinis dubble Derbyvinnare Mosaique Face.

Men Ludde väljer att peta sig själv som kusk i storloppet – och sätter upp fransmannen Pierre Vercruysse.

– Jag har inte haft det rätta ”flaxet” i Prix d´Amérique. Med Going Kronos blev det totalkrasch och det var nära att fyra-fem hästar gick omkull. Jag hade Raja Mirchi riktigt i ordning, men då fastnade vi bakom Maharajah, som hade sin sämsta dag i livet...Jag har inte haft den rätta turen helt enkelt, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

”Du såg väl hur det slutade senast?”

En som inte gillar idén är experten Micke Nybrink.

– Snälla, rara, Lutfi Kolgjini. Du får inte göra så här. Du måste väl för fasen förstå att du inte kan låta någon annan köra Mosaique Face. Det går inte. När jag hörde att du skulle sätta upp Pierre Vercruysse på honom i Prix d´Amérique på söndag så skrek jag rakt ut: ”Nej! Gör det inte igen!” säger Nybrink i söndagens Vinnare V64.

Han fortsätter.

– Du såg väl hur det slutade med Jos Verbeeck senast? Killen hade ju inte en aning om vad som gällde. För er som inte är totala travnördar kan jag berätta att Mosaique Face är en speciell häst, han vill inte springa bakom hästar och ser ut- och känns som han är trött hela tiden, han lurar sin kusk med sin slöa stil, men trött är han definitivt inte. Det bor massor av krafter i den här kroppen och det finns bara en kusk som kan plocka fram dem. Han heter Lutfi Kolgjini, och han måste tänka om på en gång.

– Med en fransk kusk? Ja, då kommer det bli pannkaka igen. Kör själv och se till att han får det lopp han ska ha. Försvara sig - inte spurta.

”Ger offensiva körorder”

Lutfi, vad säger du om Nybrinks ord?

– Ägarna vill också att jag ska köra. Men i dag, måndag, bedömer jag det så att jag måste göra det yttersta för hästen. Även om hästen och jag är ett jäkligt bra par, så är det här bäst för hästens bästa.

Hur mycket tid kommer du lägga på att prata med Pierre Vercruysse?

– All tid som krävs. Pierre är en duktig kille och erkänt bra kusk. Han brukar alltid göra som jag säger. Han har vunnit storlopp åt mig tidigare. Han är väldigt duktig på engelska också, säger Kolgjini.

Vad kommer du ett ge kusken för order?

– Känner jag att Mosaique Face är i toppform efter torsdagens träningsjobb så kommer jag att ge offensiva körorder. Mosaique är ingen man kör på kortspeed med. Han har en enorm kapacitet och styrka!

ARTIKELN HANDLAR OM