Kihlström fick ett grymt stöd

TRAV

Örjan Kihlström fick nöja sig med bronspengen i kampen om Jerringpriset.

En tung förlust? Inte alls. Tvärtom.

Travet deltog i sportens finaste rum – och jag njöt varje sekund.

Det märks när något stort, det där lilla extra, är på gång inom travsporten. Då samlas alla som kring en lägereld, och stödet Örjan Kihlström och Maharajah fick inför Idrottsgalan i måndags var fantastiskt. På sociala medier var travsporten det som diskuterades flitigast inför galan, vilket visar att vår älskade sport berör många. Väldigt många.

Kihlström fick nöja sig med ett tredjepris, bakom folkkära storstjärnor som Sarah Sjöström och Charlotte Kalla. En förlust? Absolut inte. Detta är en stor seger, då Jerringpriset är folkets pris och trenden inom travet pekar uppåt efter en tung period.

Man märker på aktiva, journalister och andra travintresserade att snacket just nu är mycket mer positivt än för bara ett år sedan. Dessutom fick Maharajah tv-tid under galan, vilket han var värd. Det var ju han som fixade segern åt Örjan...

Ett minne för resten av livet

Jag är en trogen besökare av Prix d’Amerique, men efter flera år på plats på Vincennes valde jag i fjol att stanna hemma och följa loppet från Solvalla som körde V75. En miss att inte vara på plats så klart – men stämningen som infann sig på Kongressen på Solvalla då Maharajah slog sig förbi Up and Quick över upploppet var fantastisk och jag får rysningar bara jag tänker på det. Ett minne man kommer bära med sig hela livet.

På söndag avgörs ”världens tuffaste travlopp” och tyvärr får Maharajah stanna hemma i boxen. Satsningen mot det franska storloppet avbröts relativt tidigt, och det troliga är att Maharajah gjort karriärens sista start då han börjar bli till åren och är hett eftertraktad som avelshingst. Men ”Marre” har rest sig på nio förut, så man vet aldrig...

Blir tufft för svenskarna i år

Solvato har varit ett stort svenskhopp, men efter den senaste starten är jag tveksam. Visserligen fick han ett tufft lopp – men visst var han väl lite väl svag? Det var i alla fall min känsla.

Det blir tufft för svenskarna i år, och favorit till segern är Up and Quick. Han såg fin ut i det sista förberedande loppet, då han tävlade med skor runt men i det stora slaget blir det inga skor på hovarna och nytt huvudlag.

Det gör honom till vinnare av årets Prix d’Amerique, jag är rätt så säker på det.

●●●

Till sist: Snart dags för den stora travgalan i Stockholm. Titeln årets tränare lär stå mellan Robert Bergh och Peter Untersteiner. Vem jag röstar på? Peter Untersteiner, så klart.

Veckans tips

2 Darius Boko (Extra V75-2, Solvalla)

Rejäl femåring, svårslagen från perfekt utgångsläge.

6 Coco de Vie (Extra V75-4, Solvalla)

Stort löfte, både speedig och stark. Fin vinstchans.

3 Croque (Extra V75-6, Solvalla)

Ser mycket fin ut för dagen, spurtar vasst igen. Se upp!

ARTIKELN HANDLAR OM