Stig H: ”Det har blivit en cirkus”

Foto: Kanal75
TRAV

Han anser att Svensk Travsport kör över travtränarna – nu får han medhåll av Stig H Johansson.

– Jag förstår inte logiken i det, skriver Johansson i sin krönika i Sportbladet.

Barfotadebatten har varit- och är en het potatis i travets värld just nu. Inför för varje tävlingsdag hålls en konferens med måldomare, banveterinär och aktiv, om det ska gå att köra barfota - eller ej.

Kari Lähdekorpi, före detta travtränare i Sverige, numera hästägare i Finland och Sverige, gillar inte upplägget där tränarna inte själva får välja vad som är bäst för deras hästar.

Under tisdagen gick han ut på Trav365 och rasade mot upplägget:

– Det är lite typiskt svenskt, det låter som om det här är det största problemet som finns överhuvudtaget och de som inte är insatta i travet tror att det är djurplågeri det handlar om. Det är det inte alls, säger han.

”Olyckligt”

Nu får Lähdekorpi medhåll av mästertränaren Stig H Johansson. I dagens krönika i Sportbladet skriver han:

– Kari säger bland annat att ST (Svensk Travsport) kör över travtränarna – jag håller med om det. Samtidigt som man ändå ger oss allt ansvar. Jag förstår inte logiken i det. Sedan har det blivit en cirkus i det här med tanke på att Åby först satte ett absolut barfotaförbud under en lång period utan att ta hänsyn till förutsättningarna. Det kan man ifrågasätta.

– Och det har man tydligen gjort. För nu är det upphävt. Det obligatoriska förbudet finns inte kvar på Åby.

Stig H fortsätter:

– Sedan förstår jag också att det bedöms olika från bana till bana. Olyckligt och det går aldrig att få en riktig linje så länge man ska ha olika personer som säger ja eller nej.

Enda sättet att få samma personer som gör bedömningen på alla berörda banor är om ST hade rikstotofunktionärer som åker runt och som har någon proffstränare med sig som kan bedöma det på ett vettigt sätt.

Här kan du läsa Stig H:s krönika

ARTIKELN HANDLAR OM