– Blir livsfarlig från ledningen

Foto: Kanal75
TRAV

Vi ser fram emot en stor travhelg.

Jackpott på V75 på Bergsåker i morgon – Extra V75 på Solvalla och Prix d'Amerique på Vincennes på söndag.

Sportbladet har frågat sex travprofiler om deras tips.

Frank Andersson, brottarlegendar

– 2 Rigeljerven (V75-2) är mitt stora drag i lördagens omgång och den ställer jag på alla system. Han har haft fin form en längre tid och vann näst senast. Har startat från tillägg hur många gånger i rad som helst och nu står han helt perfekt till på start. Blir livsfarlig från ledningen eller ett rygglopp. Härligt bortglömd på strecken dessutom.

– På söndag tror jag 5 Withma (V75-6) vinner. Hon har varit bra i flera starter i rad och jag vet att Timo Nurmos tror mycket på henne. Var grym vid segern näst senast och fick gå en för tuff repa på sista långsidan senast och nådde inte fram i ett taktiklopp. Dags för en ny seger nu.

– I Prix d’Amerique är det väl Tumble Dust som har visat den bästa formen av de svenska hästarna. Han var ju jättebra när han vann senast. Annars är normalt Mosaique Face den tuffaste av svenskarna men han övertygade inte senast och formen är tveksam. Även Solvato var inte som bäst senast men löper han upp till vad han gjorde i starterna innan dess är han inte borta.

Ralf Vadsmo, spelexpert i trav-tv

– 1 Alva Garbo (V75-5) vann direkt på ett bra sätt efter ett uppehåll senast och borde ha gått framåt ytterligare med det loppet i kroppen. Har ett bra smygläge med innerspår och är mitt drag i ett annars öppet lopp.

– 2 Darius Boko (V75-2) är en mycket kapabel häst för

klassen som har vunnit två lopp efter uppehållet och varit mycket bra vid segrarna. Han borde ha toppchans att vinna det här.

– Jag tror inte att någon av de svenska hästarna har med

segerstriden att göra. Jag hoppas att Mosaique Face och Solvato kan överraska men jag tror att det står mellan Up And Quick och Texas Charm. Jag tror att de två är mycket bättre än övriga hästar och deras formkurva pekar rakt uppåt. De har körts preparé och sett jättefina ut och ska nu gå med racerbalans. Solvato var blek senast i genrepet men de säger att han jobbar jättebra och det är han som jag tror har bäst chans av de svenska hästarna.

Jan Timonen, jobbar på spelvärde.se

– Tidigt i veckan ”V75-mässigt” och många timmars jobb återstår innan jag fastställt min slutliga V75-rankning. Men spontant säger jag 9 Luckycharm Hanover i V75-3. Har visat sig klara vinterförhållanden, höll bra efter tung resa senast, går framåt med loppet i kroppen och Örjan Kihlström förstärker i sulkyn. ”När tre framspårshästar träter, vinner enda bakspårshästen”.

– Ännu längre till söndagen och startlistorna i stort sett osynade, men vem ska slå 6 Coco de Vie i V75-4?!

– Usla genrep av de svenska men jag vet att Mosaique

Face har kapaciteten, styrkan och löpskallen som krävs för en topp 3-placering. Tyckte dock inte han såg bra ut i senaste loppet, det var inget klipp i steget jämfört med tidigare Vincennes-starter. Hoppas Lutfi Kolgjini fått fart och stil på hästen under veckan,

då kan det bli en fin placering bakom vinnande Up And Quick.

Johan Jonsson, miljonvinnare på V75

– Gillade intrycket på 1 Rocket Speed (V75-4) senast. Tyckte att han skulle ha suttit kvar i stället för att gå ut i tredjespår. Han öppnar bra men sedan tror jag kanske inte att han ska gå i ledningen. Rygg på ledaren är också bra och som streckad på sex

procent just nu är han fantastiskt bra.

– Får vara lite partisk och tror mycket på min egen häst 1 Ryan Kronos (V75-1). Jag har lite svårt att bedöma om han kan hålla ledningen men de får testa och håller han ledningen tror jag att han vinner loppet. Jag tror även att han vinner om han inte håller och bara kommer ut. Hästen ser bara spänstigare och bättre ut och

har gått framåt kraftigt i träningen på slutet. Det ser spännande ut, det finns fortfarande flera växlar att dra på.

– Up And Quick vinner Prix d’Amerique men en annan häst som jag gillar är Tiego d’Etang. Svenskarna tror jag får svårt att räcka till. Den som har bäst chans är nog Solvato trots att han var lite sämre senast. De andra får nog spela statistrollerna. Maven är annars en som kan vara lite intressant om hon får ett maximalt lopp och om Takter rycker skorna. Hon kan speeda snabbt över det långa upploppet men att hon ska vinna är kanske långsökt.

Sandra Svensson, travkusk och spelexpert

– Bästa draget på lördag är stallets 3 Pave The Way (V75-6). Han har äntligen ett bra spår, är snabb ut, trivs på distansen och hård bana. Fin i senaste jobbet och får inte glömmas bort!

– Bästa spiken är 6 Coco de Vie (V75-4). Hon är tuff, oöm för positioner. Jag tror att hon bara vinner.

– I årets upplaga av Prix d’Amerique så blir det fransk seger genom Up And Quick som har sett strålande ut i sina preparélopp.

Är Solvato som han var vid segern i Frankrike näst senast så är han med och strider om de främre platserna. Även Tumble Dust imponerade senast och det ska bli intressant att se hur långt han räcker. De övriga tror jag får svårt men håller såklart tummarna för våra svenska hästar.

Per Skoglund, programledare i trav-tv

– 4 Queasy (V75-1) har maskerad form men nu tror jag att han har en kanonchans att vinna. Senast var det skitläge och konstig bana och gången innan dess galopperade han i starten. Då såg han jättefin ut inför det loppet och jag tror att han kan profitera på att det är bra hästar med där Västerbo Highflyer behöver tempo och Caramella B.F. får göra grovjobbet. Då kan Queasy åka med bakom och avgöra till slut.

– Bästa spiken på söndag är 2 Darius Boko (V75-2). Det är en kanon och han lär inte torska så länge det är 2015 i alla fall. Det är en ruggig pålle och är det någon som tvivlar om han fixar konstiga banor så kan man kolla på de senaste prestationerna som hästen har gjort.

– Jag blev mycket bekymrad av Solvatos senaste start som inte var någon bra uppladdning. Jag hoppas verkligen att han är bra nu för det är en himla fin häst. Dessutom intressant med Örjan förstås och hans förmåga att hamna rätt på Vincennes. När det gäller Kadett C.D. så brukar jag lita på Bergh som säger att hästen är kanonfin och att det blev fel senast men jag har ändå svårt att se att han kan ta någon riktig framskjuten placering. Tumble Dust har ju visat att han löser alla uppgifter han ställs inför men trots att han alltid löser dem så kan man liksom inte ta honom på allvar i Prix d’Amerique. Men man vet ju aldrig, han är väl i alla fall den som verkar ha bäst form av svenskhästarna.

– Den jag verkligen tror kan vinna är Mosaique Face. Men det är frågan om ”Pappas” intervaller i veckan och pyssel har ställt honom i ordning. Frågan är om han hinner sätta hästen i absolut perfekt skick. Jag förstår vad Ludde menar med senaste starten och om man tittar på de lopp som hästen har vunnit tidigare så ska han ju brotta ner motståndet, slå dem på käften och gärna räcka ut tungan åt dem sista biten. Jag hoppas att Ludde tar ett allvarligt snack med Vercruysse och säger åt honom att kör som att du har stulit hästen för då kommer det säkert att gå bäst.

ARTIKELN HANDLAR OM