”Det största lopp man kan vinna...”

TRAV

GROSBOIS. Han har försökt med Raja Mirchi, Going Kronos, Revenue och Kit Lobell.
Nu gör Lutfi Kolgjini ett femte försök att vinna Prix d'Amerique.

– Jag brukar normalt aldrig toppa mina hästar. Mosaique Face är ett undantag.

Efter ett mindre lyckats genrep i Prix Tenor de Baune satte sig Lutfi Kolgjini direkt på planet mot Paris. Inget får lämnas åt slumpen för att Mosaique Face ska hitta tillbaka till toppformen.

– Jag blev sjuk och kunde inte köra själv senast. Då valde jag en annan kusk, som normalt är en av de bästa kuskarna genom tiderna, men han lyssnade inte riktigt på orderna och litade inte riktigt på hästen. Han tyckte hästen kändes trög och trött, och det är precis den Mosaique vi känner igen, han ger ofta det intrycket, men han är egentligen en helt annan häst. Då bestämde jag mig, att nu måste jag ner och jobba lite, förklarar Lutfi Kolgjini.
Vi befinner oss på Grosbois i Anders Lindqvist borg. Över en kopp kaffe i soffan är det en avslappnad Lutfi Kolgjini som berättar om sitt annorlunda upplägg inför söndagens storlopp Prix d'Amerique.

– Jag brukar aldrig toppa mina hästar. Normalt toppar jag aldrig mina hästar. Jag gör inte det för jag vill ha en lång säsong med mina hästar. Men det här fallet är speciellt. Jag har räknat på detta hela säsongen, men så blev inte sista genrepet som jag tänkt mig.

– Jag åkte ner hit i söndags och körde jobb med honom både söndag och tisdag. Och så ska jag ta hit honom till Grosbois och spritsa till honom ytterligare i lite vassa intervaller, säger Lutfi Kolgjini.
Bättre för varje intervall
På torsdagen fick Mosaique Face ett antal riktigt vassa intervaller med franske toppkusken Pierre Vercruysse i vagnen medan Lutfi Kolgjini själv körde bredvid.

– Det är en väldigt, väldigt tuff häst. Ju fler intervaller vi körde desto bättre kändes hästen, sa Pierre Vercruysse.
Vad tror du om en realistisk chans i Prix d'Amerique?

– Jag tror han kan vara bland de fem främsta i Prix d'Amerique. Han är tillräckligt bra för att klara det. Han är tuff så den långa distansen ska inte vara något problem. Det är öppet bakom de två favoriterna, fortsatte Pierre Vercruysse.
"Bäst kapacitet av de svenska"
I Prix d'Amerique kommer alltså Pierre Vercruysse att köra det svenska hoppet.

– Jag har inte det självförtroendet just nu att köra Prix d'Amerique själv. Just i det loppet har det strulat för mig, utan att det varit mitt fel. Nu väljer jag en kusk som har Vincennes som sin specialitet, säger Lutfi Kolgjini.
Vilka förhoppningar ska vi ha på Mosaique Face?
– Kapacitetmässigt är "Mosaiquen" den som har absolut bäst kapacitet av de svenska hästarna, men det gäller att ha honom i form också.
Taktik?
– Han kan gå i ledningen. Modiga hästar kan gå hela vägen i ledningen på Vincennes. Raja Mirchi var en sådan och Mosaique Face är en annan. Som jag ser det så är det Up And Quick och Mosaique Face som kan gå i ledningen.
Motståndet?
– Jag tycker väl att det är två av de franska hästarna som börjar visa form. Särskilt Up And Quick visade fin form senast och så den andra som jag hela tiden glömmer namnet på...Texas Charm.
Prix d'Amerique är ett lopp du har kvar att vinna.
– Jag har Prix d'Amerique kvar. Och jag har Elitloppet kvar. Vi får hoppas det klaffar den här gången. I min värd är Prix d'Amerique det största loppet man kan vinna.

Lars-Ove Pettersson / Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM