Kaxiga utspelet: ”Blir sämst trea”

Kolgjini petar sig själv – då tror han på succé

Foto: Kanal75
TRAV

VINCENNES, PARIS. Lutfi Kolgjini petar sig själv som kusk inför storloppet Prix d'Amérique.

Då kommer hans kaxiga utspel inför världens största travlopp.

– Mosaique Face blir sämst trea, säger han till Trav365.

Europa-derbyt, Svenskt Travderby och Jämtlands Stora Pris.

Det var tre tunga titlar som Mosaique Face tagit hem.

Nu jagar han nya framgångar med tränaren Lutfi Kolgjini. Trav365 träffar Lutfi Kolgjini på Vincennes stallbacke dagen före världens största travlopp. Han är laddad och taggad - trots att han inte kör själv.

I två veckor har han varit Frankrike för att preppa upp sin stjärnhäst Mosaique Face inför det stora slaget. Varannan dag har hästen fått gå tuffa intervalljobb för att vara på topp.

Lutfi Kolgjini tror stenhårt på sin häst, trots att han petat sig själv som kusk till förmån för franske Pierre Vercruysse

– Han kan banan och kommer ge hästen den rätta chansen, något jag inte kunnat göra under mina tidigare år när jag kört här nere. Sedan är det bra att ha en kusk i bra flyt, vilket Vercruysse har för tillfället, säger Lutfi Kolgjini på stallbacken till Trav365.

Kan bli ny supersuccé

I fjol vann Maharajah, mot alla odds med Örjan Kihlström i sulkyn. En bedrift som Mosaique Face kan göra om, om man ska tro Kolgjini

– Får han samma resa som Maharajah fick i fjol så blir han sämst trea. Han är stark, modig, gillar banan och bryr sig inte nämnvärt över spåren. Jag har varit här nere länge nu för att hästen ska bli så bra han bara kan och givit honom en perfekt uppladdning, säger ”Ludde”.

Vem ser du som favorit i loppet?

– Up and Quick är stark och gillar hårt tempo. Han ska vara bäst.Vilken av de franska kuskarna har du störst respekt för inför starten?– Bazire. Han kan vartenda gruskorn på den här banan.

Även Erik Adielsson, som tog hem Prix du Luxembourg i överlägsen stil, tror på Mosaique Face.

– Jag har inte glömt vad han gjorde i Derbyt. Han kan överraska rejält. Men oavsett, skulle någon svensk vinna skulle jag bli jätteglad, då man känner alla och unnar dem framgång.

FAKTA

Stjärnorna om Prix d'Amerique:

ERIK ADIELSSON:

Vem vinner?

– Up and Quick eller Texas Charm har sett fina ut i prepareringsloppen.

Vilken svensk häst tror du mest på?

– Mosaique Face. Men oavsett vilken svensk som vinner skulle det vara underbart.

BJÖRN GOOP:

Vem vinner?

– Up and Quick är den store favoriten, men det är ett jätteöppet lopp. Jag slår ur underläge med Timoko, det känns bra. Tränaren säger att Timoko är i lika bra som när han vann Elitloppet, och han brukar ha rätt.

Vilken svensk häst tror du mest på?

– Svårt att säga, det är ingen som riktigt sticker ut, alla är jämna.

Daniel Söderbäck / Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM