Nybrink: ”Inte ett ord om barfota...”

TRAV

I den här spalten skriver jag inget om under­laget.

Inte ett ord om barfota eller skor.

Här fokuserar vi på hästarna – travets elitidrottare.

Och så gör vi tummen upp för Robert Bergh.

Men först ett gammalt Solvallaordspråk: ”När Örjan Kihlström kör fram i dödens går vi till utbetalningsluckan.” Vad som menas är att när smygstyrningarnas konung frivilligt tar den sämsta positionen i ett travlopp är det slutspekulerat, då är det game set match.

Egentligen är det mot hans natur, det smärtar troligen men han biter ihop efter­som han vet att han vinner.

Så var det i alla fall i V75-1 på Bergsåker

i går. Nu vill jag ändå påpeka att Kihlström hamnade utvändigt utan rygg när Västerbo Highflyer kördes till ledningen efter 600 meter. Men som han såg ut sen, Queasy. Det är såna vi ska lira. Likt en inlåst, retad tiger hela vägen, han bara väntade att dörren skulle öppnas så att han fick slita dem i stycken. Vilket hände ut ur sista sväng, då släppte ­Örjan honom lös. Insatsen var strålande.

I samma lopp var favoriten Caramella B.F. inte bra. Törs nästan lova att hon var sjuk, att skylla på bana och skor går bort. För ­övrigt är jag trött på det snacket. Under­laget och skor menar jag. Usch. Hästarna då? Om alla tävlade i samma dräkt skulle hästarna komma i fokus igen. 

Underbare Stamping är 15 år och såg ut som i fornstora dagar när han rundade allt i spåren sista 700. Sättet han höll undan på, när det anfölls från alla håll, visade att han gillar det här, att tävla. Såg ni hur fin han såg ut på sista långsidan?

En ny, snabb donna

Två år och en månad. Så länge tog det ­innan ett sto vann Gulddivisionen igen. Cala­mara Donna gjorde det på Axevalla den 22 december 2012. Nu var det She ­Loves You F.I. som gled undan från ledningen för Robert Bergh. Hon fick ta över utan strid sedan Jorma Kontio släppt med Going for Gold Zaz efter 400 meter.

Det vi kan konstatera efter det här är att hon har oerhört lätt för sig, She Loves You, och att det ska bli roligt att se henne springa 1 609 meter auto i sommar. Fart i massor finns.

Digital Collection stod i stallet och tittade på när hans kompis vann och tänkte ”så där ska fasen jag också göra.” Sagt och gjort. Han sprang till ledningen efter 500 meter av V75-4 och det var samma kusk och tränare som bekymmersfritt åkte undan i målskjutsen. Dramatiken var i och för sig noll men det är en himla mysig häst som blir allt lägre ju fortare han travar. 

Lekstugan på hemmaplan fortsatte för Robert Bergh i V75-5 där han vann med mitt drag Geisha Sund. Hon hittade tredje ytter och avgjorde i ett nafs när hon fick attackera 300 kvar. Oddset 4,94 är jag smånöjd med.

De glömde ledaren

Hederspållen Pave the Way glömdes bort i ledningen, fick varva på 1.16 i ett sprinterlopp med autostart för Bronsdivisionen och lyckades hålla undan på målfoto före Finish Future som kämpade i dödens.

När Per Linderoth drog upp spurten

i tredjespår varvet kvar med Liberty Face tänkte jag att han var på tok för offensiv.

I helsicke heller, hästen var kanonbra och tuggade ner allt trots att han inte fick någon draghjälp.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM