”Aldrig kunnat drömma om det”

Björn Lindblom, 70, har tränat och varit med och format Prix d'Amérique-vinnaren Up and Quick

Foto: Kanal75
70-årige Björn Lindblom har tränat och varit med och format Prix d'Amérique-vinnaren Up and Quick
TRAV

I går vann Up and Quick världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique.

En som sträckte på sig lite extra när den franske hästen skar mållinjen var Björn Lindblom.

70-åringen har nämligen tränat och varit med och format superhästen.

– Det här hade man inte kunnat drömma om, säger Björn till Trav365.

Proffstränaren Björn Lindblom driver i dag ett sju hästar stort stall med licens på Jägersro, de mest namnkunniga hästarna hos Björn är Coruna, Kandelaber och Rajah Press.

För några år sedan var han privattränare för Ecurie Quick Star i Frankrike, dit han flyttat efter en framgångsrik tränarkarriär i Italien.

En av de hästar som Björn tränade i Frankrike under de tio-tolv månader som han var privattränare åt Ecurie Quick Star var Up and Quick.

”Det är stort”

– Jag tränade Up and Quick när han var tre och fyra år gammal, han gjorde elva starter för mig och vann fem lopp och slutade tvåa i fem lopp. Det lopp som han inte vann var det största årgångsloppet för fyraåriga hästar i Frankrike, då gick han upp i vagn 300 meter från mål annars vinner han det loppet åkandes, säger Björn Lindblom till Trav365.

Hur känns det att ha tränat en Prix d’Amérique-vinnare?

– Det är roligt naturligtvis, det är stort. Det är roligt att jag har haft en sådan här häst i händerna. Han gick ju bra även för mig, även om man inte kunnat drömma om något sådant här när jag tränade honom.

”Haft en fantastisk utveckling”

Är det överraskande för dig att han kunde vinna Prix d’Amérique?

– Jag har givetvis följt hästen noga och jag har sett utvecklingen hos hästen, så för mig är det ingen överraskning nu med tanke på hur han utvecklats. När jag hade hästen tillhörde han årgångstoppen i Frankrike och var bra redan då, men därifrån till att vinna Prix d’Amérique är givetvis stort och det kunde man aldrig tro. Att det tidigt handlade om en kapabel häst som var oöm var det inget snack om, men det är långt steg till Prix d’Amérique.

Up and Quick har tävlat på svensk mark tidigare, närmare bestämt två gånger. Det var 2013 som den franske stjärnan deltog i Sweden Cup, även kallat lilla Elitloppet. I försöket slutade Up and Quick fyra och fick se sig besegrad av Traveling Man, David Sisu och Monster Drive. I finalen slutade han tvåa, då besegrad av den italienska hästen Owen’s Club.

– Hästen har haft en fantastisk utveckling och tränaren till hästen har gjort ett fantastiskt jobb med honom. Det är inte så lätt att utveckla en häst för varje år från det att han är tre år gammal, men det har han lyckats med och det tyder på att han vet vad han gör.

Efter gårdagens storseger är det nu många som vill se Up and Quick i det svenska storloppet Elitloppet och kretsen kring hästen har redan visat intresse.

– Jag törs inte säga att hästen vinner Elitloppet, men det är klart att han skulle duga mycket bra även i Norden, i Sverige, och på Solvalla, säger Björn Lindblom.

ARTIKELN HANDLAR OM