Så lyckas du i lopparkivet

TRAV

Vinnare på travbanan hittas i lopparkivet.

Det anser jag i alla fall.

Men hur går det till? Bara att klicka runt i blindo och ha tur?

Inte alls, jobba systematiskt och tidseffektivt.

Fick ett mejl av läsare som undrar hur det går till att leta vinnare i lopparkivet. ”Micke, det är ju hundratals lopp att välja bland. Jag har försökt men gett upp ganska snabbt eftersom jag varken har tid eller ork att plöja igenom varenda häst en V75- eller V86-omgång”, skriver Ola. ”Ändå verkar det som om alla håller på. Den hittade jag i arkivet, säger dom och det låter så kul. Men det verkar som om jag missat hur man gör.”

Att analysera travlopp och läsa på tar tid, inget snack om det, men det är inte nödvändigt att vända på alla stenar i alla lopp och ägna hela veckan.

Så mycket tid har ingen 2015; man måste ju hinna pilla på telefonen, titta på meningslösa klipp, röka och äta ett kilo godis också.

Sålla och skapa egen uppfattning

Gör därför så här:

✔  Använd Sportbladets startlistor med kortkommentarer. Läs vad Per Nicklasson skriver och sortera bort alla som han avfärdat. I ett V86-lopp blir det i genomsnitt fyra, fem hästar kvar som det låter positivt kring, där det finns något att undersöka.

✔  Gå in på atg.se, logga in på ditt spelkonto och ta upp startlistan. Sen är det bara att klicka på den lilla blå ikonen längst ut till höger i startlistan. Titta på loppet och skapa dig en egen uppfattning om hästen. Hur ser den ut? Vad mötte den? Hur fullföljde den loppet?

✔  Snabbkolla de du valt ut och på bara fem-tio minuter har du full koll på loppet.

✔  Nu är det bara att börja fundera. Läs intervjuer, kör loppet i badkaret och se fler lopp på hästen du är inne på. Kanske hur den öppnar från springspår (eftersom den har det nu) eller hur den klarar innerspår bakom bilen. Kartlägg.

✔  Spela med självförtroende. Du behöver inte lyssna på någon för du vet allt. Vem som ska ta ledningen, vem som kommer att anfalla tidigt och vem som brukar stanna på upploppet. Travloppen blir lätta att förstå och lösa efter tio minuters koll per avdelning.

En V86-omgång skaffar du dig hyfsad grundkoll på med en dryg timmes hårt jobb i lopparkivet. Det där snacket om att det tar 20 timmar är bara bullshit.

Slösa inte tid på självklarheter. Gå rakt på lösningen.

Till sist: Det slog mig. Varför har ingen ställt frågan till travtränarna exakt hur illa deras hästar har farit av att tvingas tävla med skor under den här senaste perioden? Hur mycket har veterinärkostnaderna ökat? Hur många hästar har tvingats till oavsiktlig vila på grund av att de har tävlat med skor på?

Veckans tips

1. 1 Dark Xray (Solvalla, V86-4)

Hakade på fint bakom

kanon senast. Passas.

2. 1 Finish Brandon (Åby, V86-1)

Snygg spetsvinst senast. Härlig travare. Spelidé.

3. 10 Filippa Hall (Åby, V86-3)

Mycket fin. Kan flytta på sig. Hett segerbud.

ARTIKELN HANDLAR OM