”Det är inte klart med kusk ännu”

Om knappt två veckor ska Noras Bean försvara sin titel i storloppet Prix de France – men ännu är ingen kusk fastställd på stjärnhästen

TRAV

Noras Bean och Björn Goop vann Prix de France på Vincennes och 1,6 miljoner kronor i fjol.

I år nobbar Goop att köra Noras Bean och kör Timoko i loppet istället.

– Det är inte klart med kusk ännu, säger Noras Beans tränare Ulf Stenströmer till Trav365.

Ulf Stenströmers Noras Bean skrällde när han vann storloppet Prix de France på Vincennes i fjol.

Segern var värd 1,6 miljoner kronor och i sulkyn satt Sveriges vinstrikaste kusk Björn Goop.

Om knappa två veckor är det tänkt att Noras Bean ska försvara sin titel på den svarta kolstybben.

Men vem ska köra?

Björn Goop är upptagen med Timoko, och just nu funderar Stenströmer tillsammans med hästens ägare vem som ska köra Noras Bean i Prix de France.

”Åker till Frankrike nästa vecka”

– Jag ska prata med hästens ägare, så får vi se vem som ska köra, det är ingenting som är klart ännu och det lutar inte åt något håll heller. Stefan Söderkvist har ju kört in tio miljoner kronor med hästen så det är inte omöjligt att han kör, men jag vet att ägarna, och även jag, varit inne lite på Örjan Kihlström som är ett stort namn i Frankrike. Vi får se helt enkelt, säger Ulf Stenströmer till Trav365.

Hur är läget med Noras Bean för dagen?

– Allting ser bara bra ut med honom, han gick faktiskt jobb i dag och skötaren var jättenöjd med hur han kändes. Han kommer att åka till Frankrike på onsdag nästa vecka.

”Känns faktiskt fräschare”

Han skrällvann miljonloppet i fjol, hur är känslan inför årets upplaga?

– Han känns minst lika bra som förra året, det är nästan så att han faktiskt känns fräschare i år, även om det låter konstigt. Han har inte varit ofräsch tidigare, men han är lite snärtigare på något vis i år. Han har tävlat med skor runt om hemma i Sverige i de två senaste starterna och det har han aldrig gjort i hela sin karriär, och det tar ner honom en del prestationsmässigt. Nu kommer han få gå barfota i Frankrike, och det kan till och med ge en liten extra effekt när han nu fått tävla med skor runt om ett par starter.

I fjol lottades Noras Bean till spår ett i Prix de France, ett startspår som inga fransmän ville ha, men Stenströmer jublade.

– Det var tydligen ingen av de franska ekipagen som önskade innerspår, men jag blev mycket glad. Det är väl så att det blir släpp, släpp, släpp och att man riskerar att hamna alldeles för långt bak om man har innerspår. Vi hamnade väl kanske lite för långt bak i fjol också, men det löste sig ju perfekt.

”Aldrig testat det på honom”

Noras Bean har startat 75 gånger i sin tävlingskarriär och sprungit in 11,8 miljoner kronor. Hemma i Skara har tränaren Stenströmer funderingar om att ändra i utrustningen på hästen till Prix de France.

– Vi har aldrig testat helstängt huvudlag på honom, och jag är lite sugen på att prova det i Prix de France. Det blir i så fall första gången han tävlar så i karriären. Det är klart han är beroende av att få ett bra spår som i fjol, men jag tycker det ska bli väldigt spännande och jag har en positiv känsla.

ARTIKELN HANDLAR OM