Svenskarnas succé i Paris

Svenskhästarna går som tåget i Frankrike Sprungit in över 15 miljoner

TRAV

Miljonregn i Frankrike.

Svensktränade hästar gör stor succé i vinter och har sprungit in över 15 miljoner kronor.

Här är topp 20 – bara i januari.

Foto: Kanal75
Claes Svensson och Marie Nilsson glada över Moving Ons framgångar i Frankrike. Stoet toppar listan över svensktränade hästar i utlandet som tjänat mest i januari.

Det blev ingen svensk framgång i det största travloppet på fransk mark, Prix d´Amérique.

Men utöver det så gräver svensktränade guld i Frankrike.

Till mitten av januari hade svenskägda hästar sprungit in runt 10 miljoner kronor  i Frankrike, sedan starten av vintermeetinget 29 oktober.

Under motsvarande period i fjol vann svenska hästar tolv lopp och tjänade 5 121 422 kronor.

”Kan inte annat än imponeras”

I färsk statistik från Svensk Travsport visar siffrorna att svensktränade hästar i utlandet tjänat över fem miljoner kronor i Frankrike, bara i januari.

Moving On är hästen som toppar listan över de som tjänat mest i Frankrike i januari.

Hästen delägs av Claes Svensson och Marie Nilsson, som tidigare hade hand om träningen till stoet som numera står hos den franske demontränaren Fabrice Souoy.

– Jag kan inte annat än imponeras av hennes utveckling. Hon har gått från att vara en bra unghäst till att bli en äldre stjärnhäst, säger Claes Svensson, till Kanal75.

Laddas mot storlopp i Europa

En stort bidragande anledning till att Moving On tjänat mest av de svensktränade i utlandet i januari, med sina 846 000 kronor, är helgens storseger i Prix Helen Johansson.

– Det var jättestort för oss, som att vinna lopp på Solvalla under elitloppsdagen, menar Claes Svensson.

Nu väntar större uppgifter för stoet som till en början är anmäld till storloppet Prix de France, som körs på Vincennes om knappt två veckor.

Sedan kan det bli en Europa-tur...

– Vi har pratat om att hon ska göra en start till i februari och sedan sikta mot Finlandia-Ajo och den typen av lopp i vår och sommar. Men jag blev lite förvånad nu när jag såg anmälningarna och att han har anmält henne till Prix de France. De springer inte ifrån henne där, så mycket kan jag säga, men gissningsvis får hon bakspår och då blir det svårt att hoppas på annat än en penningplacering mot de hästarna. Samtidigt är det den typen av hästar som hon ska möta i internationella lopp framöver så det kanske är lika bra att prova.

Hästarna i topp på listan

Tvåa på listan över svenska hästar som tjänat mest i Frankrike under 2015:s första månad är Chelsea Boko, trea On Track Piraten, som vann Prix de Luxembourg åkandes i lördags och på en fjärdeplats hittar vi Stig H Johansson-tränade Indigious som rattades till seger av Eric Raffin i helgen.

Här nedan ser du topp 20 av de svensktränade i utlandet - under januarimånad

ARTIKELN HANDLAR OM