”Jag är värst i landet just nu”

Foto: Kanal75
TRAV

Petri Puro, 55, är Sveriges hetaste travtränare just nu.

Segerprocenten hittills 2015: 88.

– Jag är värst i landet, säger han med ett skratt.

Han är mannen bakom mängder av topphästar som bland andra Fama Currit, Camilla Highness och Commander Crowe.

Petri Puro, 55, har genom åren gjort sig känd som en oerhört skicklig travtränare som alltid visat upp toppresultat, med en ganska liten verksamhet.

Den här månaden är dock resultatet bättre än någonsin för honom.

”Allt fungerar bra just nu”

På åtta starter under det nya årets första månad har han tagit sju segrar som tränare, det ger honom en segerprocent på 88 (!) procent.

– Jag är värst i landet för tillfället, säger han till Trav365.

Varför går det så bra nu?

– Jag har kunnat träna på bra de senaste två månaderna. Jag har ett bra koncept och träningsförhållandena har varit bra, vi har haft en mild vinter. Sen är det ju billigare i loppen just nu, säger han ödmjukt och fortsätter:

– Allt fungerar bra just nu och jag trivs när jag inte har så många hästar, just nu har vi 25 i träning, och då har jag koll på läget. Sen har jag ett bra ställe att träna på med backe, djupsand, ja, det mesta. Sen har jag ju 35 års erfarenhet, det är viktigt. Det gör att man inte förhastar sig på vissa grejer.

”Inget Elitlopp i år”

I fjol tog Petri Puros stall 31 segrar på 128 starter och inbringade drygt 2,4 miljoner kronor till stallet.

Hur ser du på det här året?

– Jag har väldigt fina unghästar som kommer. Jag tror det här året blir bättre än förra året. Jag ska försöka hålla en segerprocent på 25, det är där jag vill,  och brukar ligga.

– Snart kommer jag igång med Edward Ale, han är startklar. Han kanske kan vara med i något större lopp i sensommar.

Låter inte som något Elitlopp då?

– Nej, det blir det inte. Håller han ihop bra i år och får tävla på så kan han vara aktuell för Elitloppet 2016.

Du har flera fina hästar i stallarna, hur är det med Derbyvinnaren Pato?

– Pato är igång och tränar, men har bara tränat i en månad ungefär. Han har haft en mystisk hälta som stört honom. Jag siktar på avel med honom, sen får vi se hur han är vid sensommaren.

– Det är 50-50 att han kommer tillbaka vi får se.

Vad hände med honom?

– Han vrickade sig konstigt så han var borta i fyra-fem månader, det tar tid. Det är synd för att han är ett osynat kort. Han gjorde det bra som unghäst och vann både Kriteriet och Derbyt. På Derbydagen var han fantastiskt bra! Han gick fortsatt tungt balanserad, så vi fick inte se den riktiga utvecklingen i honom...

”Bra på att träna bra hästar”

På Puros träningslista finns som ovan nämnt 25 hästar och han både tror och hoppas att det ska dölja sig någon årgångshäst i stallet. Trots att han är nöjd med det "lilla" materialet så är han inte främmande för att att ta in flera hästar.

– Jag har plats för tre-fyra hästar till. Jag tar gärna emot hästar med bra kapacitet alltså. Jag brukar säga att jag är dålig på att träna dåliga hästar, men väldigt bra på att träna bra hästar. Då säger kanske någon att alla kan träna bra hästar, men jag tycker mig ha visat att jag kan ha hästarna i absoluta toppskick när de verkligen måste leverera. Jag har det i mig. Till exempel så ville jag ge ägaren till Ni Talar Bra Latin en bra upplevelse under Elitloppshelgen förra året. Han gick 1.11,7 över full väg och var ganska bra då, säger Puro och skrattar.

Döpt efter Jessica Almenäs

Utöver träningen av hästar bedriver Puro uppfödning och har flera syskon till Commander Crowe på listan. Dessutom har han ett par av avkommorna till sin stostjärna Camilla Highness.

– En av avkommorna är det treåriga stoet Jessica Highness. Hon har Raja Mirchi som pappa och är riktigt fin. Hon är förresten döpt efter Jessica Almenäs på tv.

Utveckla.

– Jag vet inte varför, det var ägarna som ville det. Men henne tror jag lite på.

ARTIKELN HANDLAR OM