Bilden som avslöjar jockeyns djurplågeri

43-åringen söks av polis – men går inte att hitta

TRAV

En fotograf fattade misstankar och undersökte sina bilder från målgången vid en galopptävling i Texas.

Efter att ha zoomat in såg han något som fått jockeyn avstängd från sporten och jagad av polis.

Den amerikanske stjärnjockeyn Roman Chapa är i blåsväder. 43-åringen blev fotograferad med ett misstänkt föremål i sin hand då han passerar mållinjen med hästen Quiet Acceleration – ett lopp han vann.

Instrumentet på bilden ger enligt Espn en elektrisk stöt och kan få hästar att galoppera fortare.

Fotografen upptäckte föremålet först efter att Chapa kontaktat honom och bett om att få bilden bortplockad från fotografens hemsida då den var ”dålig”.

Borgensumma satt

Det var då fotografen fattade misstanke, undersökte bilden och kontaktade Texas galoppförbund.

Två dagar efter loppet stängdes Chapa av i väntan på utredning. Han hävdade själv att bilden var manipulerad i Photoshop.

Enligt Espn söks 43-åringen sedan i tisdags även av polis efter att en arresteringsorder gått ut.

Polisen har ännu inte lyckats hitta Chapa. Borgensumman är enligt Espn satt till 10 000 dollar men han är alltså alltjämt på flykt.

Torterade hund

Jockeyn har en kontroversiell karriär bakom sig. Han har två gånger tidigare varit avstängd för att ha gett sina hästar elektriska stötar. 1994 stängdes han av nio månader för att ha använt en spik i ett försök att få hästen att galoppera fortare.

2002 dömdes han till tio dagars fängelse för djurplågeri då han enligt polis ”torterat en hund genom att slå den med ett skärp”.

Espn-kommentatorn Bill Finley skriver i en kommentar att det är dags för sporten att göra sig av med Roman Chapa för gott.

Galoppsporten måste ställas till svars. Roman Chapa borde ha blivit utkastad för länge sedan. Att han givits chans efter chans är oförlåtligt. Sorgligt nog är det även typiskt”, skriver Finley.

ARTIKELN HANDLAR OM