Nytt avtal klart mellan ATG och övriga Norden

ATG och de nordiska spelbolagen skrev under fredagen på ett nytt samarbetsavtal som ska gälla fram till 31 december 2016

Foto: Kanal75
ATG:s vd Hasse Skarplöth
TRAV

Efter flera turer fram och tillbaka har nu ATG och de nordiska spelbolagen tecknat ett nytt samarbetsavtal.

Det nya avtalet med Danske Spill, Fintoto och Norsk Rikstoto ska gälla fram till 31 december 2016.

– Det nya avtalet kommer att ge åtskilligt fler miljoner kronor i intäkter till ATG och våra ägare svensk trav- och galoppsport, säger Hasse Skarplöth, vd ATG, i ett pressmeddelande.

I höstas offentliggjordes ATG:s affärsplan för framtiden.

I den ingick helt nya avtal med bolagets utländska samarbetspartners.

Avtalet betydde avsevärt högre avgifter för att få fortsätta bedriva spel på svenska travlopp.

Avtalen förkastades till en början av de nordiska spelbolagen – men under fredagen tecknades ett nytt avtal mellan ATG och övriga Norden som ska gälla till 31 december 2016.

”Ger åtskilligt fler miljoner”

Den tidigare affärsmodellen byggde på en procentuell provision baserad på bruttoomsättningen av spelet mellan länderna. I den nya affärsmodellen kommer överskottet, efter avdrag för lokal spelskatt, delas mellan båda parter.

– Det nya avtalet kommer att ge åtskilligt fler miljoner kronor i intäkter till ATG och våra ägare än det föregående avtalet. Hur den exakta fördelningen av överskottet mellan ATG och respektive land i affärsmodellen ser ut kommenterar jag inte, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Förhandlingarna mellan ATG och de nordiska spelbolagen har gått trögt, men alla parter har varit angelägna om att hitta en fungerande lösning. ATG har haft två mål med förhandlingarna, att framtidssäkra vinstpoolerna och generera mer intäkter till sina ägare svensk trav- och galoppsport.

– Jag är glad att båda våra mål är uppfyllda med det nya avtalet. Ett fortsatt samarbete över gränserna när det gäller spel gynnar givetvis även travet och galoppen i hela Norden, något som också har varit viktigt i förhandlingarna, säger Hasse Skarplöth.

”Jag är glad”

Harald Dörum, Norsk Rikstotos vd, är nöjd med överenskommelsen.

– Jag är glad, i första hand för trav- och galoppsportens vägnar, att vi har ett nytt samarbetsavtal. Nu börjar det gemensamma arbetet med att optimera intäkterna med fokus på kostnadseffektivitet, spelansvar och självfallet skapa en spännande och engagerande paketering av vårt erbjudande till kunder, säger Harald Dörum.

Utöver de tre nordiska länderna befinner sig ATG fortsatt i förhandlingar med ytterligare tio internationella partners. Deras nuvarande avtal löper ut den 31 januari.

– När det gäller samarbetet utanför Norden har det i vissa fall funnits misstankar om att bolag har gett sina kunder rabatt på spel, vilket inte är tillåtet enligt ATG:s vadhållningsbestämmelser. Här tittar vi på en affärsmodell som garanterar att rabatter inte kommer att kunna ges och att allt spel sker på lika villkor, säger Hasse Skarplöth.

ARTIKELN HANDLAR OM