Joel, 21: ”Jag tycker det är en skandal”

Foto: ATG Live
Här får Joel Uhrberg ta bakvägen hem med Young Farmer – efter att han blivit diskad som etta i mål på V75
TRAV

Joel Uhrberg, 21, hade vunnit V75 med Young Farmer – trodde han.

Efter stor dramatik och flera minuters väntetid kom resultatet – Joel diskades och fråntogs segern.

– Jag tycker det är skandal, säger han till Trav365.

Lördagens fjärde V75-avdelning i Karlstad var ett lopp för lärlingar.

Loppet innehöll stor dramatik.

När mållinjen skars var Joel Uhrberg först tillsammans med sin pappa Thomas-tränade Young Farmer.

Men glädjen förvandlades snart till något annat.

Måldomarnämnden på Färjestad tyckte Joel var för tuff mot Mr Looba Looba när han skaffat sig lucka mitt på upploppet – domen var stenhård och Joel fråntogs segern.

”Besviken”

Varken på plats på banan eller i ATG Live fick travpubliken höra Joels egna ord efter händelsen. Trav365 når Joel när han är på väg hem efter tävlingarna på lördagseftermiddagen.

– Jag är besviken, såklart. Jag är aldrig på Mr Looba Looba, när jag är på väg ut så kastar han ut sin häst ett spår och det ser så mycket värre ut än vad det är. Det är min åsikt i varje fall. Alla får tycka vad de vill, men jag tycker det är skandal.

Fick du prata med måldomarnämnden?

– Ja, det gick jag göra. De sa att om han inte kastar ut sin häst så hade jag tagit benen på honom… Jag kanske skapade min egen lucka, men han kastar ut sin häst och det känns väldigt hårt, ett alldeles för hårt beslut.

”Alldeles för tufft”

Joel är också inne på att domsluten skiljer sig från bana till bana, och att han straffas hårdare för att det var lärlingslopp.

– Domslutet är olika från bana till bana, och det tycker jag är ett problem. Sedan kan man diskutera om att det var ett lärlingslopp och inte ett proffslopp. Vi döms fan så mycket hårdare i lärlingsloppen. Hade Björn Goop gjort samma sak som jag i dag är jag tämligen övertygad om att han inte blivit diskad, säger Joel Uhrberg.

I TV12 fick riksdomaren Per-Olov Grannas förklara måldomarnämndens beslut.

– Vi diskar Joel tack vare att när de kommer in på upploppet så sitter han i rygg på Tokio Hotel Hall, och går ut och ger en liten knuff till Mr Looba Looba och därmed skapar han sig en lucka som han kommer ut i och vinner. Vi anser att han annars blir kvar i rygg på Tokio Hotel Hall och därmed inte vinner loppet.

Reportern Per Skoglund ställde frågan om måldomarnämnden var eniga, och varför det tog så lång tid innan resultatet kom.

– Vi i måldomarnämnden var eniga, och det tog lång tid för att vi ville vara säkra på det vi gör, sa Per-Olov Grannas.

Vann loppet och prischecken på 100 000 kronor gjorde istället Mr Looba Looba tillsammans med Tomi Haapio.
Här kan du se loppet och situationen som föranledde diskningen

ARTIKELN HANDLAR OM