Stjärntränarens tuffa bötessmäll

Foto: Kanal75
Caballion vann Copenhagen Cup i fjol med otillåtna substanser i kroppen. Nu får dåvarande tränaren, Franck Leblanc (längst till vänster) böta en halv miljon kronor.
TRAV

Caballion blev fråntagen segern i Copenhagen Cup i fjol.

Anledningen: hästen var dopad.

Domen för tränaren Franck Leblanc: drygt en halv miljon kronor i böter, det skriver Dansk Hesteväddelöb.

När stjärnhästen Caballion vann Copenhagen Cup, för knappt ett år sedan, gjorde han det med den otillåtna substansen tiludronsyra i kroppen.

Några veckor efter storsegern slog nyheten ner som en bomb i trav-Europa.

Brutit mot reglerna

Hästen, som då tränades av franske stjärntränaren Franck Leblanc, blev av med segern och förstapriset på 750 000 danska kronor och måltvåan Orali fick ta segern och prischecken istället.

Ärendet har, sedan dess, behandlats av Skandinaviska Dopningskommitéen.

Efter mycket om och med har de nu kommit fram till en dom.

Det danska travförbundet har valt att gå på SDK:s utvärdering och kommer att bötfälla Leblanc, som genom sitt tränaransvar bedöms ha brutit mot de skandinaviska ländernas reglemente gällande överträdelse av reglerna för medicinering, det skriver Dansk Hesteväddelöb.

Beloppet: 59 798 euro, drygt en halv miljon kronor.

Boten är framräknad dels baserad på en procent av det som Leblanc stall kört in i genomsnitt de senaste tre åren, och dels på tio procent av förstapriset i det aktuella loppet.

Franck Leblanc kan överklaga domen.

Karriären över

Caballion togs hem till Sverige efter det uppmärksammade fallet, men kom aldrig till start. I vintras bestämde kretsen kring hästen att tävlingskarriären var över och att det istället skulle bli avelsarbete.

Franck Leblanc är även tränare för årets Prix d'Amérique-vinnare Up and Quick som vann det franska storloppet på Vincennes 25 januari.