Bergh: ”Det känns jävligt bra för mig”

Foto: KANAL75
Lutfi Kolgjini, Stig H Johansson, Robert Bergh med flera om att ATG flyttar fram starttiden för V75 till 16.20.
TRAV

ATG flyttar fram starten av V75 till 16.20 från och med 15 augusti.

Trav365 har kollat med några av trav-Sveriges största travprofiler.

Vad tycker de om ändringen?

Vad säger du om nya starttiden på V75?

Vad tror du det kan betyda?

Hur påverkas du?

Robert Bergh, Sveriges bästa tränare 2014

– För mig känns det jävligt bra! Jag tror stenhårt på det här.

– Fungerar det och man får in mer pengar så kör vi på, blir det mindre får man väl ändra tillbaka. Det är inget mer än att ändra sig om det inte fungerar. Men det är ett intressant test.

– Det blir ingen större förändring faktiskt, tävlingsdagen överlag blir ganska lik som det redan är i dag.

Stig H Johansson, tränarlegendar

– Den spontana känslan är ju att personal och kuskar inte får någon lördagskväll. Det är ju inte så ofta vi har hemmabana på V75. Ändå har vi i Stockholm kanske bästa läget att ta sig till och från banor. Det blir en förändring helt klart. Om man ser till familjer och berörda runt hästarna så är det inte enbart positivt. Vi har analyserat och funderat, vi är beroende av att det spelas och tror nu de som styr skutan som ska sköta spelet på hästar att det här är bra så får vi lita på det. Vi aktiva är de som kan ställa upp på att det blir ett ekonomiskt bättre utfall. Vi är de minst stryktåliga. Jag vet inte hur spelarna tänker på, men det tror jag nog att Skarplöth har tagit reda på.

– Vad vi strävar efter är att få rätsida på ekonomin för hästägarna, för den är i absolut obalans. Det går knappt att få runt i dag, och det är illavarslande på sikt. Vi måste få bättre balans på prissummor kontra kostnader. För kostnaderna har skjutit i höjden. Allt har blivit dyrare.

– Jag tror jag klarar av det. Jag är inte nödvändigtvis tvingas att vara på trav varje lördagskväll. Jag är inte rädd för min egen del, men det finns ju andra som har småbarnsfamiljer, till exempel, som kanske vill ha någon lugn stund i veckan. Men som sagt tror jag de flesta är beredda att ställa upp om man ser en positivt effekt av det.

Lutfi Kolgjini, en av Sveriges största och bästa tränare

– Jag är inte förvånad. Först tycket jag det var helt vansinnigt. Men när jag hade snackat med lite folk, då var det fanimej 50-50. Vissa sa det var bra, vissa sa det var lika tokigt som jag tyckte det var. Då fick jag ändra mig lite. Ja, varför inte prova?! Skarplöth verkar ju i alla fall lyssna på folk. Han ändrade ju det här V64-upplägget när folket klagade, det är stort att kunna erkänna sina misstag.

– I min värld är fredags- och lördagskvällarna till för att man ska kunna åka bort eller umgås med familjen, jag är inte alls säker på att det kommer fungera, men som sagt låt dem prova. Jag har inte hunnit räkna på det här, men det lär bli merkostnader för oss aktiva. Det kommer garanterat bli dyrare för oss. Återigen är Svensk Travsport för flata. Vi har inte fått säga till om mycket här. Kommer bidragen från dem att öka? Vi har inte råd att göra det dyrare för våra hästägare!

– Jag har som sagt inte hunnit räkna på hur mycket det kommer att kosta mig. Vi härnere i södra Sverige kommer att påverkas mycket mer än de i mellan-Sverige som har närmare till banorna. Det är en sak som säker.

Jan Timonen, storspelare

– För mig är det sovmorgon! Men det är inget positivt för mig, det blir en lång och tråkig lördag, allt blir förskjutet. Fram till nu har jag haft klockan på 04.00 varje lördag morgon, men jag har vaknat 03.30. De där första timmarna till sju-åtta har jag varit helt solo med mina tankar, det är det jag har vunnit mina pengar på. Men ärligt talat så har jag tappat lusten för V75 i och med att de tog bort alternativet att bara spela ”för sju rätt”. Det blir jackpott varje gång. Det går inte att vinna längre, vi har inte råd att kasta bort pengar.

– Förmodligen ökar omsättningen, men som sagt så har jag redan tappat lusten.

– Jag kommer inte påverkas så mycket, med tanke på att jag inte kommer att spela V75 längre. Jag kommer att avveckla de hästar jag äger i Sverige och satsa fullt ut i Frankrike. ATG är inte mitt spelbolag längre. Travet är slut i Sverige.