– Han kom till oss för 40 minuter sen

Topphästen Your So Vain hos makarna Päivi och Jorma Kontio

Foto: Kanal75
Your So Vain
TRAV

Nu är topphästen Your So Vain i Sverige – hos makarna Päivi och Jorma Kontio.

– Han kom till oss för 40 minuter sedan, säger Päivi Kontio till Trav365.

I fjol köpte den finska storhästägaren Reima Kuisla topphästen Your So Vain och placerade honom i träning hos Åke Svanstedt i USA.

Stjärnan vann direkt i debuten för Åke Svanstedt.

– Jag tror han blir en elithäst framöver men vi behöver inte ha så bråttom. För nästa år tror jag att vi har en häst som kan hävda sig i högsta klassen och kanske till och med en Elitloppshäst, skrev Åke Svanstedt i sin krönika i Sportbladet i juli i fjol.

Men det blev grus i maskineriet och Your So Vain skadade sig – och i början av 2015 tog ägaren Reima Kuisla hem hästen till Finland.

Nu är Your So Vain i Sverige – hos makarna Päivi och Jorma Kontio ska hästen siktas mot att komma tillbaka.

”Av eller spräckt”

– Han kom till oss för 40 minuter sedan, han har varit på konvalescent sedan han kom från Amerika. Han fick problem hos Åke Svanstedt i USA och veterinärerna i USA hittade inte felet på honom, och Åke sa till hästens ägare att de måste hitta vad som stör hästen.

Hittades felet?

– Ja, det var en muskel som antingen var av eller spräckt och det tar tre till sex månader att läka. Han har innan han kom till oss skrittat i åtta veckor och joggat några kilometer, och vi ska börja träna upp honom igen efter hästens egen takt. Han ser jättefin ut hästen och benen är jättefina på honom, men han kom som sagt för 40 minuter sedan så vi har inte hunnit köra honom.

”Inte stressa”

Kommer de större loppen för honom lite för tidigt i år?

– Vi ska börja grundträna honom, och sedan får vi se hur han svarar på det. Åke Svanstedt sa ju att han skulle komma till Elitloppet med den här, och det är en jättefin häst som är superkapabel men han måste vara i ordning också. Ägaren vill ha honom som tävlingshäst och de ska inte betäcka med honom i år, men han har också sagt att man inte ska stressa på det för fort heller.

Vad händer nu, närmsta tiden?

– Jag ska skritta och jogga honom i eftermiddag, och sedan får Jorma köra honom och sedan får vi ta det efter hur han känns och sedan får vi se hur mycket vi kan öka. Vi kommer ha honom under uppsikt.

Ni har även den tidigare topphästen Saston på träningslistan, hur är status för honom?

– Han känns fin, och det är inte så himla långt kvar till han kommer ut till start. Han har återhämtat sig bra och börjat svara bra på träningen, och jag tror nog att han kommer starta inom en månad, säger Päivi Kontio.