– Hade kunnat gå riktigt, riktigt illa

1 av 4
Här sparkar hästen rakt mot Björn Goop huvud – men kusken hinner reagera och vika undan ansiktet.
TRAV

Här har stjärnkusken Björn Goop änglavakt.

I startvolten reser sig hästen Shirwan As – sparkar bakut – och är millimetrar från att träffa Goop rakt i ansiktet.

– Det hade kunnat gå riktigt, riktigt illa, säger Goop till Trav365.

Jägersrotravet i Malmö bjöd på superlopp och enorma prestationer på V75 i lördags. Men i det näst sista loppet på banan hände något som hade kunnat förstört feststämningen radikalt.

När hästarna samlade sig i volten för start så fick stjärnkusken Björn Goop, som vunnit flest lopp i Sverige tio år i rad, problem med sin travare, Shirwan As.

Missar med minsta marginal

Helt plötsligt ställde sig hästen på bakbenen och sparkade rakt bakåt – mot Goops ansikte.

I ett videoklipp, som twittraren Peter Andersson lagt ut, ser man hur profilen hinner vika undan sitt huvud - och sparken missar honom med bara millimetrar som marginal.

Björn Goop kastades ur sulkyn och hästen sprang av banan i sken och fick strykas ur loppet. Både Goop och hästen klarade sig, otroligt nog, utan allvarligare skador. Shirwan As fick startförbud  mellan 11 april och 21 april efter händelsen.

Vad var det som hände?

- Han dummade sig och ville inte vara med i volten. När jag försökte få in honom i volten igen, då slog han mot mig, säger Björn Goop.

Hinner man tänka något?

– Jag hann inte tänka, men jag hann reagera reflexmässigt. Jag var halvt beredd på att det kunde hända något, han betedde sig obehagligt redan innan det hände. Av den anledningen var jag med lite, så kom en smäll och jag hade tur som inte blev träffad. Det hade kunnat gå riktigt, riktigt illa.

Fick du några skador?

– Han träffade mig lite på armen, jag är lite blå och har skrapsår. Som sagt hade jag tur, han touchade mig bara.

Hur känner man sig efter något sådant där? Var du skärrad?

– Jag har varit med om det förr. Ger man sig in i leken... Det är inte utan risker vi gör det här, man måste tåla lite. Det är stora djur med enorma krafter, man måste alltid ha respekt för det. Men som sagt, i alla elitidrotter får man vara beredd på att det kan hända saker och att man kan göra illa sig.

”Det vi är mest rädda för”

I helgen inträffade en liknande händelse i Norge. Men där träffade hästsparken unge Marius Höitomt i ansiktet under en uppvärmning.

Höitomts chef, Frode Hamre, följde med sin unge adept i ambulansen till sjukhus och berättar för tgn.no om den hemska smällen:

– Han blev sparkad i ansiktet. Det är det vi kuskar är mest rädda för och det är det värsta som kan se. Nu ser det ut att, efter omständigheterna, vara bra med Marius. Han är vid medvetande och vi är på väg till sjukhuset. Ambulanspersonalen tror att han har fått en kraftig hjärnskakning, men inte något mer.