’Vi ställer in siktet på Elitloppshelgen’

Tränaren Niklas Johansson om snackhästen Moni to Spare

Foto: ALN
Moni to Spare har imponerat stort i två raka segrar
TRAV

Ingen häst har sprungit snabbare i sin tävlingsdebut än vad Moni to Spare gjorde på Solvalla i mitten på mars.

Under måndagen vann han på 12,7 över distansen 1640 meter och nu undrar hela trav-Sverige vem den nya snackhästen är.

– Självklart är det här över all förväntan, säger tränaren Niklas Johansson till Trav365.

Den fyraårige Moni to Spare kom egentligen från ingenstans och vann debuten på Solvalla 18 mars – han vann på tiden 1.15,0 över distansen 2140 meter voltstart vilket är nytt svensk rekord för debutanter.

Moni to Spare besegrade bland annat Roger Walmanns Pythagoras Face som Walmann själv håller som Kriteriefavorit.

Under måndagen gjorde Moni to Spare sin andra start i karriären på Eskilstuna – även den slutade med seger.

Hästen vann på tiden 1.12,7 – vilket är den snabbaste tiden en häst någonsin sprungit i sin livs andra start.

Nu har Moni to Spare blivit en ny snackhäst och hela trav-Sverige undrar om hästen och vem tränaren bakom jättetalangen är.

”Tacksam mot Ludde”

– Jag driver en byggfirma och det är det jag lever på, travet är min hobby. Jag har hållit på med trav i drygt 20 år, och började hos Jim Oscarsson när jag var 20 år gammal och det var han som lärde mig köra häst. När familjen Oscarsson flyttade så har jag hållit på lite själv efter det, berättar 44-årige Niklas Johansson till Trav365.

Niklas Johansson har i dag tre hästar på sin träningslista, förutom Moni to Spare handlar det om Dark Chocolate U.S. och Kanerva.

– Jag hade en kompis som jobbade hos Lutfi Kolgjini och när jag var där nere och hälsade på frågade jag Lutfi om han hade någon häst till salu, och då fick jag köpa Moni to Spare och Dark Chocolate U.S. Vi är givetvis väldigt tacksamma att vi fick köpa den här hästen.

”Alltid haft lätt för sig”

När började du ana att Moni to Spare var något extra?

– Han har alltid haft lätt för sig den här hästen, han har aldrig blivit trött när vi tränat honom. Exteriört är det en väldigt korrekt häst, men inför debuten på Solvalla hade vi aldrig kört fort med honom utan han tränade mycket mängdträning och backträning.

Vad var det snabbaste du hade kört med honom inför debuten?

– Han gick ett provlopp 14 dagar innan debuten och sprang då 1.20 full väg med 1.12 sista 500 och det gjorde han väldigt lätt, och slog då hästar som hade flera hundra tusen kronor på sig. Då började vi förstå att de var bra skalle och inställning på honom, men självklart har hästens inledning på tävlingsbanan varit över all förväntan.

”Elitloppshelgen”

Efter den här fina inledningen med två segrar på två starter, levererade på topptider. Vad har du för planer för hästen?

– Det ser ljust ut, om inte annat. Jag hoppas vi ska kunna starta om 14 dagar igen, men jag ska samråda lite med Kenneth Haugstad för han har bättre koll på det där än mig. Jag har aldrig haft en häst som varit så här bra och vi får ta det successivt, men det är klart det skulle vara roligt att hitta något lämpligt lopp åt honom under Elitloppshelgen. Han är ju amerikanare hästen och får inte vara med i några årgångslopp eller insatslopp, så på så vis är vi lite begränsade.

Vad säger Kenneth Haugstad om hästen?

– Han har varit jättenöjd med honom, så klart. Kenneth har dock varit lika förvånad som mig, att han gör det så enkelt. Han har varit okörd i mål i de två starterna som han gjort hittills, och han går fortfarande med järnskor och sulor och med tussarna i öronen och vi har inte gjort något extra där.

Läs nedan vad Niklas säger om stallets två andra hästar

FAKTA

Niklas om stallets hästar

Dark Chocolate

– Är inte lika långt kommen som Moni to Spare, men jag hoppas kunna kvala och starta honom till sommaren.

Kanerva:

– Han har varit lite knepig och galopperat mycket, men det är en fruktansvärt kapabel häst. Han har gjort en start som valack och jag hoppas att han börjar lugna ned sig tack vare det.

ARTIKELN HANDLAR OM