Ändringen: Så blir V75 svårare

Foto: Kanal75
TRAV

Från och med 2 maj införs ”Lördagsloppet”.

Ett reservlopp med 100 000 kronor i förstapris som man kan slänga in på V75-kupongen om det är för många storfavoriter.

– Lördagsloppet ger oss möjlighet att göra V75 till ett mer spännande spel, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth i ett pressmeddelande.

Hittills i år har det körts 18 V75-omgångar.

I tolv av dessa har det blivit jackpott.

Jackpott-inflationen har fått spelare, experter, Svensk Travsport och ATG att reagera- och nu agera.

I måndags kunde Trav365 berätta att Svensk Travsport hade ett extrainsatt videomöte med landets sportchefer om hur man kan göra V75 svårare.

Jägersros sportchef, Mats Ahlkvist, berättade då att ett åttonde lopp, ett reservlopp, var på väg att införas.

– Som jag fattat det så ska man ha ett åttonde lopp att slänga in. Det betyder att man ska skriva ut ett åttonde lopp med bra prispengar som kan gå in och ersätta något lopp på V75 om det skulle behövas. Till exempel om det är en för stor favorit med på V75-kupongen, eller liknande, sa han då.

”Bra att välja bland”

I ett pressmeddelande berättar Svensk Travsport och ATG att en ändring är nära.

De inför ”Lördagsloppet” från och med 2 maj, ett lopp med 100 000 kronor i förstapris, som kan användas som ett reservlopp att slänga in på V75-kupongen. Om en V75-kupong ser ut att innehålla för många storfavoriter kan ett av de loppen bytas ut mot ”Lördagsloppet”.

– Det finns både sportsliga och spelmässiga skäl att införa Lördagsloppet. Dels vill vi erbjuda något extra till de hästägare och tränare som tävlar på V75-dagarna, dels vill vi ha fler bra lopp att välja bland när vi ska bestämma lopp till veckans V75-kupong, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

”Bäddar för högre vinster”

ATG ser ljust på ändringen och hoppas att det ska kunna ge högre vinster till spelarna.

– Lördagsloppet ger oss möjlighet att göra V75 till ett mer spännande spel. Vi kan nu lägga lite jämnare lopp på V75-kupongen vilket bäddar för högre vinster, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth som konstaterar att det varit osedvanligt många ”lätta” V75-omgångar i vår, där det inte blivit någon utdelning på fem rätt.

Fler volstartslopp

Travspelarna kan även vänta sig fler volstartslopp på V75-kupongen framöver, allt för att det inte ska bli så stora favoriter på spelformen framöver.

– Från och med maj kommer fler V75-lopp startas med voltstart. Till exempel är det voltstart i Klass II-loppet i Örebro 2 maj, och voltstart i både Klass I och Bronsdivisionen på Umåker 9 maj. Dessutom kommer vi alltid att ha femton startande när Diamantstoet körs på V75, oftast med så kallad spårtrappa vilket möjliggör femton hästar bakom startbilen. Två åtgärder som ställer lite högre krav på spelfavoriterna än vad som är fallet om loppen startats med autostart och tolv hästar, säger Petter Johansson.

FAKTA

Mer fakta om ”Lördagsloppet”:

Prop 8. Lördagsloppet

För hästar med 30.000 kr – 275.000 kr.

2640 m. Tillägg 20 m vid vunna 100.001 kr.

Pris: 100.000-50.000-25.000-13.500-8.000-(5.000) kr.

– Lördagsloppet ska vara så jämnt och bra som möjligt. Därför har vi valt en klass där det alltid finns väldigt många bra hästar, över hela landet alla årstider. Loppet kan dessutom vara en ganska bra matchningsväg inför de vanliga V75-klasserna, vinner man Lördagsloppet står man bra inne i antingen Klass II eller Klass I inför nästa start, säger Petter Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM