– Jag fick höra om det på ryktesvägen

Helena Burmans Rosso Pomodoro lämnade positivt A-prov i Belgien

Foto: Kanal75
Helena Burman och Rosso Pomodoro
TRAV

Travhästen Rosso Pomodoro har lämnat ett positivt A-prov i Belgien.

Tränaren, Helena Burman, fick höra det ryktesvägen.

– Jag har inte blivit informerad av något förbund, vilket är märkligt, säger hon till Trav365.

Femåriga Rosso Pomodoro vann ett travlopp den 22 mars på travbanan Kuurne i Belgien.

Efter loppet togs prover på hästen och analysen av A-provet visar på förekomst av substansen sotalol.

B-provet ska nu analyseras och då det positiva provet lämnats i Belgien utreds fallet av Féderation Belge des Courses Hippiques asbl utifrån deras regelverk – och tillsvidare har Rosso Pomodoro startförbud.

Hästens tränare Helena Burman fick veta om det positiva A-provet via ryktesvägen.

”Gamla gubbar”

– Jag har precis fått höra om det och försöker få klarhet i det, men jag har inte blivit informerad om det själv utan bara fått höra det via ryktesvägen. Som ansvarig tränare till hästen har jag inte blivit informerad av något förbund, och det tycker jag är märkligt, säger Helena Burman till Trav365.

Substansen som Rosso Pomodoro testades positivt för var Sotalol, sotalol tillhör en läkemedelsgrupp som kallas betablockerare.

– Det är en medicin som är väldigt vanlig hos människor med hjärtproblem, det är en medicin som är vanlig i samhället. Jag utgår från att han blivit besmittad av en människa, det är en sådan medicin som gamla gubbar äter.

”Absolut inte prestationshöjande”

– Det är absolut inte prestationshöjande som han testats positivt för, och i min värld känns det som han blivit besmittad av någon människa. Man ger inga mediciner som gamla gubbar ska ha för sina hjärtproblem till en häst.

Vem har hand om Rosso Pomodoro på din franska filial?

– Det är min skötare Lina Johansson, hon är väldigt noggrann och tycker det här är lika otrevligt som jag.

Känns det olustigt?

– Det känns aldrig trevligt när något sådant här händer, men jag tror att ingen kan inbilla sig att det är något som någon gett till hästen, och det är ganska uppenbart att han blivit besmittad. Det är som sagt en medicin som är vanligt förekommande i samhället och många äter den här medicinen, även om ingen i hästens närhet gör det, säger Helena Burman.