– Det är så klart inte acceptabelt

TRAV

Under tisdagen skriver Travronden att hästen fastnade i en dopningkontroll i slutet av januari tidigare i år.

– Det här var nya uppgifter för mig, som jag fick veta i dag, säger Markus Myron, sportchef på Solvalla, till Trav365.

Det var 28 januari tidigare i år som Daryl Bier-tränade Wind Of The North fastnade i en dopningkontroll i ett kvallopp på Dover Downs.

Amerikanaren tävlade på dopningklassade och smärtstillande flunixin, det avslöjar Travronden.

Wind of the North ströks av måldomaren från en start den 4 februari på samma bana på grund av det positiva dopningprovet och han var tvungen att kvala om.

Uppgifterna är nya för Solvallas sportchef Markus Myron.

”Aldrig acceptabelt”

– Det här var nya uppgifter för mig, som jag fick veta i dag, säger Markus Myron till Trav365.

Vad är din spontana reaktion?

– Första spontana reaktionen är att varför kände jag inte till detta? Sedan kan jag inte säga att det hade påverkat beslutet att bjuda in honom till Elitloppet ändå, när man läst på vad det handlar om. Det är såklart inte acceptabelt att träna hårt, tävla eller kvala med antiinflammatorisk substans i kroppen, så vill vi inte ha det, men tyvärr sker det misstag ibland.

”Fick 17 400 i böter”

– Jag ringde vår chefsveterinär Göran Åkerström direkt på morgonen och pratade med honom om det här, och med den här substansen det handlar om och utefter den här händelsen så har de inte påverkat de starter hästen gjort i år eller en Elitloppstart framöver och det känns tryggt. Alla vet om att Svensk Travsport har ett utökat antiidopingprogram under Elitloppet för att säkerställa att alla resultat sker på lika villkor.

Wind Of The Norths tränare Daryl Bier dömdes till 2 000 dollar i böter, ungefär 17 400 kronor, och efter att han vunnit sitt nya kvallopp i överlägsen stil har han startat sju gånger – där de tre senaste starterna slutat med överlägsen seger.

”Påverkar inte”

Påverkar det här Wind Of The Norths start i Elitloppet?

– Självklart är det inte roligt att upptäcka en sådan här sak i efterhand utan att jag har vetat om det, men det här kommer inte påverka hästens start i Elitloppet, och jag kan inte säga om det hade påverkat om jag vetat om det innan heller, säger Markus Myron.

Wind Of The North har tävlat på lasix i USA i de 31 starter som han gjort sedan den 15 november 2013. Medlet är tillåtet i USA, men förbjudet att tävla på i Sverige.