Tog bort testiklar – värda miljoner

1 av 2 | Foto: Kanal75
Corky tillsammans med Erik Adielsson
TRAV

Stjärnhästen Corky har blivit kastrerad.

Ägarkonstellationen går därmed miste om stora pengar som Corky kunnat tjäna som avelshingst – precis samma öde som för topphästen Victory Tilly.

– Det var inte frivilligt, men vi hade inte så mycket att välja på, säger Johan Högberg, en av delägarna, till Trav365.

Foto: Kanal75
Johan Högberg tillsammans med Stig H Johansson, när det begav sig med Victory Tilly

Femåriga travhästen Corky kom i fjol till Elitloppshelgen på Solvalla som en ”okänd” amerikanare.

Den dåvarande Jimmy Takter-tränade hästen visade dock sin klass direkt när han i imponerande stil vann fyraåringseliten.

Kretsen kring hästen deklarerade tidigt att han var till salu – och efter ytterligare en imponerande seger på Solvalla två veckor senare var han såld.

Köparna var gänget bakom Victory Tilly och stall Kalas.

Corky inledde planenligt hos sin nya tränare Stig H Johansson – men slutet på fjolåret blev inte vad man tänkt sig.

Nu är Corky kastrerad – och går därmed samma öde som Victory Tilly.

Han kan inte verka som avelshingst – och går därmed miste om flera miljoner kronor.

”Mycket gladare”

– Det var inte frivilligt, men han hade roterande testiklar så det var inte så mycket att välja på. Det är klart det inte är roligt att kastrera en häst som sprungit in knappt sju miljoner kronor, men får vi välja mellan avel och en häst som har ont så är det klart vi kastrerar honom, säger Johan Högberg, en av delägarna i stall Corkad, till Trav365.

Hur har Corky tagit ingreppet?

– Han har fått tagit det ganska lugnt efter ingreppet och han ser mycket bättre ut nu, han ser mycket gladare ut. Det är klart, han har haft ont hästen och tidigare har han löddrat mycket men det gör han inte längre. Han var inte bra i de sista starterna i fjol och bara kroknade, och det är bara att hoppas att det var det här det berodde på.

”Enkelt beslut”

Hur känns det att inte kunna använda Corky i aveln?

– Vi har haft valacker tidigare, Victory Tilly bland annat, så det är dumt att spekulera i och det är som det är. Det blir lite moment 22 av det, om han inte kan springa och leverera på tävlingsbanan så är det ingen som vill ha honom i aveln ändå och det var ett enkelt beslut när det dök upp. Han verkade ha ont av det, och då var det givet att de skulle bort.

Har du varit och tittat till honom?

– Ja, jag var där och tittade till honom för ett par veckor sedan. Enligt Stig H blir han bättre och bättre och ingreppet har varit lyckat, men hästen kommer få den tid han behöver. Stig H är heller ingen tränare som hetsar eller stressar, när han känner att hästen är mogen för att starta så kommer han att anmäla honom och de där bitarna sköter Stig, säger Johan Högberg.

ARTIKELN HANDLAR OM