Båth: ”Är väldigt, väldigt tungt...”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Quid Pro Quo, Svante Båth och Erik Adielsson.
TRAV

Stjärnhästen Quid Pro Quo, som delägs av radiolegendaren Ulf Elfving, har halsbekymmer och missar flera storlopp.

Under torsdagen opereras hästen, det kan Trav365 avslöja.

– Det är väldigt, väldigt tungt, säger tränaren Svante Båth till Trav365.

Han har redan vunnit bland annat SprinterMästaren och Sundsvall Open Trot.

Men det var i år som kretsen kring Quid Pro Quo med tränaren Svante Båth i spetsen, skulle vara lite offensivare med hästen.

Det började bra med seger i årsdebuten.

Men efter fjärdeplatsen i helgens lopp hittades ett halsproblem hos Quid Pro Quo.

– Vi gick igenom honom som vanligt och veterinären hittade ett problem vid struplocket, ett så kallat ”trapment”. Vi har kollat honom i halsen flera gånger innan det här utan att han haft problem, så det här är något som har kommit nu.

Vad händer nu?

– Han opereras nu på morgonen (torsdag). Det är en laseroperation, vi "gamblar" lite och hoppas att det ska räcka med en sådan operation. Anledningen till att vi gör det är att det är så pass kortare konvalescenttid då, runt tre-fyra veckor.

– Om vi skulle ha lagt omkull honom och sövt ner honom så hade hela säsongen varit förstörd, förklarar Svante Båth för Trav365.

”Inga maskiner vi jobbar med”

I planeringen för Quid Pro Quo låg en start i Prix Etain Royal i Seinäjoki i Finland 2 maj. I och med operationen kommer hästen att vara borta till juni, om allt går bra, det vill säga.

Det innebär att stjärnan, som delägs av bland andra radiolegendaren Ulf Elfving, missar en rad storlopp under våren och försommaren, som Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup och Elitloppet.

– Det är väldigt, väldigt tungt. Men man påminns återigen om att det inte är några maskiner vi jobbar med, det är levande varelser. Vi måste ta hand om hästarna på bästa sätt. Det känns rätt att vi gör det här och jag hoppas att vi har många säsonger kvar med honom ändå, vi har tagit det lite försiktigt och varit rädd om honom.

Trav365 har sökt Ulf Elfving för en kommentar.

Quid Pro Quo har tjänat 6,3 miljoner kronor och vunnit 14 av 41 starter hittills i karriären.