”Jag tycker Maven står för klassen...”

Foto: Kanal75
Bröderna Takter och Maven. På lördag startar de i Olympiatravet med 1,5 miljoner kronor i förstapris.
TRAV

De har bott i samma rum – kommer från en enklare bakgrund.

Johnny Takter är nu toppkusk i Sverige – lillebror Jimmy W stjärntränare i USA.

I morgon kan en ny saga skrivas. I Olympiatravet.

– Jag tycker Maven står för klassen, säger Johnny Takter.

 Johnny Takter, 56, och Jimmy W Takter, 54, är söner till den före detta travtränaren Bo William Takter, 77.

I finalen av Olympiatravet på Åby i Mölndal utanför G­öteborg kan ett nytt familje­kapitel skrivas.

Förstapriset i loppet är 1,5 miljoner kronor.

Brödernas vapen – superstoet Maven.

30 segrar på 59 starter och 14,1 miljoner kronor på kontot. Det är det amerikanska sexåriga stoet Mavens facit hittills i karriären. Hon presenterade sig för den svenska travpubliken i Elitloppet på Solvalla i fjol, där hon slutade trea i försöket och oplacerad i finalen. I år har kretsen kring hästen tagit ny sats mot storloppen i Sverige, och första anhalten blir Olympia­travet. Maven har redan hunnit med två starter på svensk mark i år, starter som gör henne till en het segeraspirant i storloppet på lördag.

– Det första loppet som hon gjorde på Solvalla var helt underbart, i det andra loppet var jag nog faktiskt lite för överoptimistisk med henne. Han var fantastiskt bra Noras Bean, men jag trodde nog att vi skulle nypa honom. Jag körde nog lite för fort på sista bortre långsidan med Maven, och det är bara att gratulera Noras Bean till den insatsen och jag trodde inte att han skulle vara så bra, säger Johnny Takter.

”Är svårt att ta igen”

Segern för Maven i Stoeliten på Solvalla den 28 mars fick Åbys sportchef Jon Walter Pedersen att plocka fram ett wild card till Olympiatravet. Stortränaren Lutfi Kolgjini, som är konkurrent i loppet, har tidigare i veckan uttalat sig om att Maven står för klassen i gänget.

– Jag håller faktiskt med Kolgjini om det, det är så faktiskt. Men, man får inte hamna för långt bak i kön, de där metrarna, de är svåra att ta igen när de går så snabbt i loppen. Jag kommer göra allt jag kan för att inte hamna så långt bak som senast på Jägersro, framför allt när det handlar om Åby där det brukar vara extra svårt att sitta långt bak.

Hur ser du på loppet?

– Jag kommer att kolla upp de utländska hästarna som är med. Jag vet att den norska hästen Support Justice är en bra häst, han besegrade mig när jag körde Digital Ink på Mantorp i fjol och det var innan han riktigt slog igenom. El Mago Pellini var fantastiskt bra senast, och det är tuffa konkurrenter med. Men, ­Maven är en hårding, hon är en riktig tävlingshäst och det ska bli väldigt spännande. Hon går bra bakifrån, och hon tål även att gå utvändigt, och det är klart jag tror på segerchans.

”Är helt annorlunda”

Johnny Takter har vunnit över 3 000 travlopp och kört mängder av topphästar genom åren, han har bland annat vunnit Sprintermästaren 1997 med Kramer Boy (tränades av Jimmy), svenskt TravDerby 2007 med Commander Crowe och Elitloppet 2010 med Iceland. Takter ­håller Maven högt, och som en speciell individ.

– Normalt när man kör topphästar så är det en sådan gång i dem, men med Maven är det annorlunda. Hon är en liten häst, men med fantastisk lungkapacitet och en fin inställning och hon är helt annorlunda mot många andra topphästar jag kört. Hon är helt klart en av de bättre h­ästarna jag någonsin kört.

Att Maven tränas av lillebror Jimmy W, och att Johnny kan vara med i de större loppen med lillebrors häst, är speciellt.

– När vi vann World Trotting Derby med Enjoy Lavec 1999 i USA, det är det största jag någonsin varit med om. Känslomässigt när vi plötsligt stod där tillsammans, känslan av att jobba ihop med sin egen bror, det var fantastiskt. Jimmy är fruktansvärt professionell och det är så kul att köra åt honom, han jobbar stenhårt och lämnar ingenting åt slumpen. Han är fantastisk på att ta fram stjärnhästar, och jag är stolt över honom.