Nybrink: Norge kan förnedra oss i dag...

Expertens krönika inför Olympiatravets final

TRAV

De spöar oss i vinter-OS.

Nu förnedrar Norge oss i  Olympiatravet också.

Svenska stjärnor som Digital Ink och Solvato snorar, tränar och letar form.


Norges nya dream team Support Justice och B.B.S. Sugarlight känner ingen mjölksyra, är kaxiga som Northug och har utstrålning som Johaug.

För länge sedan hade Norge en häst som hette  Rex Rodney. Han var fenomenal. Vi pratar om mitten av 1980-talet, för snart 30 år sedan. Rexen var hela Norges hjälte på travbanan och han tvålade också till Sverige och den församlade världseliten i Elitloppet 1986. 

För sin tränare och kusk Kjell Håkonsen vann han finalen på 1.13,4/1609 meter före svenskduon Utah Bulwark och Emile, båda tränade av vår champion Stig H Johansson.

Det var en käftsmäll som hette duga. Seiern är vår, slutade aldrig sjungas på Solvalla. 


"Varit ett B-lag..."

Efter det har Norge som travnation varit ett B-lag, i alla fall sportsligt. Jag vill inte påstå att det gått dåligt, hästar som Shan Rags, Gentle Star och Steinlager har fräst till likt tomtebloss i mörkret men det har ändå varit så att Norge spelat i en lägre division än oss. 

Norrmännen har ändå ångat på i känd stil i snacket. Gång på gång har de haft en ny ”världensstjerne”. De har skrikit sig hesa men oavbrutet har de fått smyga ut bakvägen med blossande kinder. Jag är ärlig och erkänner att vi varit skadeglada, fnissiga. 

Förra året kom vändningen. Från i stort sett ingenstans började två norska hästar skapa rubriker.

Den ene hade visat sig vara av kött och blod i lopp efter lopp, en tämligen ordinär kuse. Men med några enkla ändringar i utrustningen blev han med start januari 2014 i stort sett oslagbar i klassen. Vi snackar om den mest sanslösa förvandling som skådats inom travet.

"Gör som Johaug och Northug"

Den andre var kulletta i sitt hemland som fyraåring (jaja, någon ska ju vara det också, tänkte vi) för att blomma ut något alldeles otroligt som femåring förra året. 

Vi har lärt känna dem som B.B.S.Sugarlight och Support Justice och nu skrattar vi inte längre. Tack vare den här duon har Norge erövrat en plats som en travets supermakt. Det kan vara så illa att de under 2015 gör som Therese Johaug och Petter Northug när de är som elakast: de förnedrar oss och skickar ner vår sport till tredjeplatsen i Europa.Så här kan mycket väl ranken se ut när vi summerar året:1. Frankrike 


2. Norge


3. SverigeSupport Justice tränas och körs av Geir Vegard Gundersen. Hästen är sex år, har gjort 29 starter och vunnit 22 lopp. Själv minns jag hans första framträdande på svensk mark mycket väl. Den 7 april förra året klev han rakt in i hetluften i Kjell P Dahlströms Minnes på Mantorp. Motståndet var för att uttrycka sig försiktigt, högoktanigt. Ska vi vara mer specifika var det nog det bästa vi hade i form av Mosaique Face, Digital Ink och Magic Tonight. 

Support Justice kunde väl inte duga i det gänget? Från andra ytter tappade han också någon längd i näst sista kurvan och vi log skadeglatt. Ännu en upphaussad bagge som avslöjades. 

Men hästen sög tag i grejerna, kämpade sig ikapp och i sista steget snöt han vår storfavorit Digital Ink på vinsten. Tystnaden var total på publikplats och framför svenska datorer. Vad fasen? ”Inken” måste ha varit sjuk ju. Men när vi skakat av oss det värsta, när torsken fått lägga sig tillrätta, insåg vi att den här pållen kanske rent av var bra på riktigt. 

Sen minns alla travintresserade hur han kom till Solvalla i mitten av augusti och vann det största femåringsloppet, Jubileumspokalen. Den gången var vi förvarnade. Han vann efter en urstark långspurt före hästar som Claes Boko, Standout och Magic Tonight. Hästen hyllades som kullens kung och en blivande världsstjärna. Nu stämde även vi svenskar in i hyllningskören. Vilken djävulskt grym travare. 

I samma lopp slutade B.B.S.Sugarlight tvåa efter en insats jag inte kan se någon annan häst kopiera. De är i alla fall lätträknade. Vet inte hur den här lille spinkisen klarar mjölksyran, om han är född med basiskt blod eller om han helt enkelt inte känner efter. Men han slutar aldrig.

B.B.S.Sugarlight var en gång en vanlig häst. Han tränades av ägaren Fredrik Solberg till att börja och av Tom Horpestad under en senare period. Gnetade på. Vad som sedan hände den 23 januari 2014 är en klassiker. Peter Untersteiner skulle köra honom i ett vanligt lopp på Åby. Peter hade suttit bakom hästen även i starten innan och hade vissa förslag. ”Vi rycker bakskorna, sätter på skygglappar och en jänkarsulky”, tyckte Untersteiner. Fredrik Solberg nickade. Varför inte. 

Resten är travhistoria. I lopp efter lopp utklassade han motståndet. Det var inte förrän han slog på en jättegalopp i en V75-final under Elitloppshelgen som segersviten bröts. Upphämtningen till andraplatsen var lite av helgens snackis. Timoko i all ära (vann Elitloppet) men såg du B.B.S.Sugarlight efter galoppen?


Är ni med nu då? Förstår ni hur det här kan sluta? Och dryga är de också, när de vinner. Topp fem Olympiatravet 20151. Nr 2 Support Justice


Norges och kanske Europas bästa häst har  matchats mot det här loppet dit han bjudits in utan att behöva kvala. I årets tre starter hemma i Norge har han lekt sig till raka segrar i ljummen konkurrens. Hästen såg fantastiskt fin ut senast när han ryckte redan 900 meter från mål och vann överlägset. Han är dessutom startsnabbare än vi tror och en segersäker Geir Vegard Gundersen ger järnet direkt. Svårslagen utan strul.
2. Nr 6. B.B.S.Sugarlight


Svartbrun och rent av spinkig med mest armar och ben likt en kenyansk löpare. När han mjukar upp skulle ingen gissa på att han är en världsstjärna. Men i loppen är han som en tiger, öppnar fort och bryr sig inte särskilt mycket om var han hamnar. Han gillar att springa i maxfart hela vägen och har förmågan att inte stanna. I senaste starten gick han utanpå ledaren i ett kvallopp och var moralisk vinnare som tvåa. 3. Nr 4 El Mago Pellini


Lutfi Kolgjinis vapen kommer med en formkurva som pekar rakt upp och han är min spelidé. Ingen, förutom Kolgjini och jag, verkar vara inne på att han kan vinna. I försöket gick han utanpå vinnande Noras Bean hela vägen och höll strålande som trea. Före det hade han vilat i tre månader och det är ganska givet att loppet sätter honom i kanonform. Enligt tränaren känns hästen grym i jobben och det blir full gas. 
4. Nr 10 Maven


Amerikanskt sto som vi såg i Elitloppet förra året. Hon var sexa i finalen och kom undan med hedern i behåll. I år har hon tagit ett kliv närmare världstoppen och vi förstod redan i ett stort lopp på franska Rivieran i mars att hon var kraftigt på gång. Vinsten på Solvalla på 1.11,2 full distans med halva upploppet var en snackis och andraplatsen i kvalet var fortsatt toppenbra. Har ett tråkigt läge men segerstrider ändå. 5. 9 Voltigeur de Myrt

Fransk Prix d'Amerique-tvåa bakom kejsaren Up And Quick och även om vi inte hade så bra koll på honom inför det loppet vet vi mer nu. Långspurten i världens tuffaste travlopp var ruskigt stark och det var nästan så att han stal showen från vinnaren. Hit är han med all rätt inbjuden och genrepet i Holland var prima. Han såg ut som en studsboll när han flög förbi allt och forsade fram över mål som överlägsen vinnare. Loppets outsider. 

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM