”En häst vi får se i Elitloppet”

TRAV

I Rättvik fick vi se en blivande Elitloppsfinalist.

Nimbus C.D. är tveklöst en blivande 1.09,5-travare.

Sen undrar jag om Veijo Heiskanen hade släppt i V75-6?

Grabbar, ni får inte vara kompisar.

Han var så klar att det inte var sant. Nej, något måste vara galet. Ungefär så kändes det på förhand. Nimbus C.D. kom till V75- start i Rättvik som den perfekta spiken, eki- paget som saknade hål i sin rustning, såna som inte finns på riktigt.

Vi är ju nämligen vana vid att lägga dem under lupp och leta fel.

Storfavoriter ska behandlas med skepsis och det finns ingen som klarar den noggranna besiktningen utan åtminstone ett nedslag; en liten förarglig etta i alla fall, om vi ska tänka bilbesiktning.

Men Nimbus C.D. var prickfri och det var samma sak i loppet, V75-1. Med maskinell precision betade han av punkt efter punkt. Till att börja med såg Örjan Kihlström till att sätta honom i ledningen i första kurvan och sen hände inte mycket. I och för sig gjorde Carl Johan Jepson ett försök med Oliver Kronos på sista långsidan (bra där) när han pressade stenhårt utvändigt.

Men nej, inte fasen, Nimbus längde bara på sina reda gigantiska steg och så var at- tacken avfärdad.

Nimbus C.D. är troligen en häst vi ser i Elitloppet nästa år. ”Jag kommer i alla fall att minnas honom när jag går i pension som en av de finaste travare jag kört”, betygsatte Kihlström.

Speedwayguld

Guldloppet blev ren speedway.

Standout försvarade ledningen från innerspår bakom bilen, fick köra långsamt och vann säkert före bra spurtande hemmahästen Cool Keeper. Jättekul att titta på var det inte, snarare en påminnelse om vad som gäller när hästarna vuxit ur kostymen och tävlar på för kort distans på för små banor.

Smilin Eli galopperade 400 kvar i det här loppet och hade troligen vunnit som ett skott annars. ”Mitt fel, jag körde upp i vagn, gnäll inte på hästen”, sa kusken Daniel Redén som var irriterad på sig själv efteråt.

Min spik El Cantante sket i det i V75-4. Eller rättare sagt, han uträttade sina behov i inledningen och galopperade bort sig efter 150 meter. Det är bättre att gå på muggen före.

Sen reparerade han som en vinnare och slutade trea.

Loppet vanns av Persos Bojje efter en kuskinsats tagen ur skolboken av Nicklas Westerholm.

B.W.Modde trodde jag lite på i V75-5 och Ulf Ohlsson gjorde slag i saken direkt när han från tillägg via tredjespår i första kurvan körde till ledningen efter 650 meter.

Såja, sa Ohlsson när han kommit dit. Resten var en formalitet för en snudd på överlägsen häst.

Hur kunde Ingves veta?

I V75-6 valde Peter Ingves att släppa ledningen med Predator Icon efter 500 meter. Han gjorde det till en häst som han brukar köra, storfavoriten Ni Talar Bra Latin. Med facit i hand gjorde Ingves rätt, hästen orkade inte följa ledarens rygg sista biten och blev trea.

Samtidigt kändes det fel just när han släppte.

Hur kunde han veta?

Varför inte prova i ledningen och svara ut värsta konkurrenten? Är det någon som tror att Veijo Heiskanen hade gjort samma sak?

Nej, icke- tävlande hör inte hemma på V75.

Skicka kuskarna på träningsläger till Bodentravet.

Micke Nybrink