Stall Zet köpte häst för 1,8 miljoner kr

Dyraste travhästen på auktion i USA gick till Sverige

Foto: Simon Hagen/Stalltz.se
Travhästen Propultion såldes för 210 000 dollar natten till måndag i USA
TRAV

Hästauktionen Tattersalls Summer Mixed Sales hölls natten till måndag i USA.

Den dyraste hästen såldes för 1,8 miljoner kronor.

Köpare: Stall Zet, med Bengt Ågerup och Daniel Redén.

– Det här är så inspirerande, det är svårt att förklara, säger Daniel Redén till Trav365.

Foto: Kanal75
Bengt Ågerup

På Meadowlands i East Rutherford i New Jersey hölls natten mot måndag Tattersalls Summer Mixed Sales.

Den dyraste travhästen på hästauktionen blev fyraårige Propulsion.

Amerikanen såldes för 210 000 dollar, ungefär 1,8 miljoner kronor, och köparen kom från Sverige.

Det var Stall Zet – ägare Bengt Ågerup – tränare Daniel Redén, som ropade in hästen.

”Hade toppbetyg på hästen”

– Det här är en häst som vi har följt noga, jag hade toppbetyg på hästen när han var ett år så det blev så att vi köpte honom, berättar Daniel Redén till Trav365.

Travhästen Propulsion är en son till Muscle Hill och Danae och har gjort 21 starter hittills i karriären, det har slutat i åtta segrar och drygt 86 000 dollar i insprungna prispengar. Propulsion har travat 1.10 eller snabbare vid fem tillfällen, och har sitt rekord på 1.09,7.

– Jag tror att det här är en riktig topphäst, han har vunnit åkandes till slut på 09-tider mot bra hästar. Jag tror också att det finns mycket att göra på hästen, i balansväg. Han går väldigt tungt balanserat och kutar de här tiderna i USA nu.

Fyraårige Propulsion var dyr redan som ettåring, då såldes han på auktion i Lexington för 250 000 dollar, ungefär 2,1 miljoner kronor.

– Jag hade väldigt bra siffror på honom då, därför är det bra att ha sin databank med information inför framtiden. Jag hade honom precis snäppet under Trixton, och han vann Hambletonian. Det ska levereras också, men den här hästen verkar sen i utveckling och har tänt till på slutet. Jag har som sagt följt den här hästen och såg att han var med på den här auktionen och vi hade utsända på plats i går som godkände hästen, och då bestämde jag och Bengt att vi skulle vara med en bit i budgivningen.

Kanske stannar i USA

Hur känns det här för dig?

– Det här är så inspirerande, så det är svårt att förklara. Jag har pratat med Bengt om den här hästen och efter att han tittat på hästen så tyckte han att vi skulle vara med och försöka hugga på honom, bara det inte blev några extrema priser. 210 000 dollar är väldigt mycket pengar, men jag tror det finns väldigt mycket kvar i hästen. Han startade inte som tvååring heller, vilket brukar vara positivt för oss i Sverige.

Vad händer med hästen nu?

– Vi har inte bestämt upplägg ännu, om han ska hem till Sverige eller om han ska få vara kvar i USA ett tag, han har väldigt fin form nu och vi får se hur det ser ut med lopp åt honom i USA. Vi får se, jag måste prata med Bengt om hur vi ska lägga upp det.

Du hade Propulsion i den databank sa du, kan du utveckla?

– Jag har alla auktionskataloger hemma, nu är det så nytt och modernt så nu finns det även program till iPaden, men det hade inte kommit då så jag fick sitta och slå i gamla kataloger och har man betyg från att de är ett år gamla så ändras de sällan och då kan man gå tillbaka och titta vad man hade för siffror. Man lär sig av de också, man kan sitta och titta varför det blev så bra och så vidare, avslutar Daniel Redén.