Melander om Nuncio: ”Spika honom inte...”

Foto: Kanal75
Superstjärnan Nuncio.
TRAV

Fem veckor efter den imponerande segern i Sprintermästaren är Nuncio tillbaka på banan.

När Solvalla på onsdagen arrangerar V86-jackpot är fyraåringen det största affischnamnet.

– Hästen är fortfarande svårbedömd för mig och jag vet faktiskt inte om han har form eller inte, säger Solvallatränaren.

Stefan "Tarzan" Melander ligger sin vana trogen lite lågt inför Nuncios (V86-5) stundande start. Att hästen gång på gång gör fantastiska prestationer spelar ingen roll. Hans tränare sticker ändå inte ut hakan det minsta lilla.

– Jag vet inte hur formen är. Fem veckor är normalt sett för långt mellan starterna för mina hästar och han är svårbedömd för mig. Men det klart, inför Sprintermästaren hade han haft uppehåll nästan lika länge så vi får väl se hur det blir nu, säger Melander.

Meritmässigt är Nuncio outstanding bland samtliga fyraåringar i Sverige. Som två- och treåring sprang han in över 14 miljoner kronor i de Nordamerikanska unghästloppen och sedan han kom till Sverige i vintras ståtar han med fyra segrar på sex starter. I Elitloppet på Solvalla höll han strålande som trea efter ett blytungt lopp och Sprintermästaren i Halmstad tog han hem via en mäktig spurt.

– Han är en unik häst. Det är inte så många som har gjort vad han har gjort och det var kul att han kunde komma hit och vinna det svenska "Hambot" (läs Sprintermästaren). Han tog loppet i Halmstad lika bra som han tog Elitloppet och han känns jättebra i träningen, men är som sagt ändå svårbedömd. Han är en väldigt speciell häst som kan uppträda oinspirerat men när det gäller tar han tag i grejerna på ett bra sätt.

Tuff duell att vänta

Blir man ensam om att pricka in alla rätt på V86-spelet den här veckan uppgår belöningen till tio miljoner kronor. Det ligger jackpotpengar i potten och Nuncio kommer bli en flitigt anlitad spik. Men det saknas inte motstånd. En annan amerikafödd fyraåring, Daniel Redén-tränade Daley Lovin, har också imponerat stort.

– Två av Sveriges bästa fyraåringar möts och det ska bli spännande. Daley Lovin kan bli en hård nöt att knäcka. Han är bra, men det är Nuncio också, säger Melander.

Så vilket råd ger du till spelarna?

– Rådet får nog bli att ta med två hästar.

Mot Åby Stora?

Hur den fortsatta matchningsplanen ser ut för Nuncio säger sig Stefan Melander inte ha bestämt.

– Jag har inte tänkt något på fortsättningen utan nu får han starta på onsdag och sedan får vi se hur han verkar. Jag tror inte att han har något stort fyraåringslopp att gå ut i förrän Breeders' Crown i höst.

Åby rycker väl i honom till Åby Stora Pris nästa lördag?

– Jag har pratat med dem men vi tar en start i taget.

Ola Johansson, Kanal 75