Okände proffstränaren – som siktar på Derbyt

Foto: Kanal75/ALN
Fredrik Söderberg har siktat på svensk Travderby med Lord Flax i drygt två år
TRAV

Här är den relativt okände proffstränaren som siktar på seger i svenskt Travderby.

Örebrotränaren har haft storloppet som mål för sin stjärna Lord Flax i två år.

– Att få dra på sig den gula kavajen, det går inte att värdera något högre, säger Fredrik Söderberg till Trav365.

41-årige Fredrik Söderberg driver till vardags en relativt anonym tränarrörelse i Örebro.

Han har 14 hästar på träningslistan där State of Liberty och Onirique gjort mest väsen av sig på travbanan, den sistnämnde ny i Söderbergs regi.

Men nu kan Fredrik Söderberg fått fram en stjärnhäst. Fyraårige Lord Flax.

Lord Flax imponerade stort vid seger på Eskilstuna för två veckor sedan då han bollade med konkurrenterna.

Det började genast tisslas och tasslas om svenskt Travderby. Ett lopp som Söderberg siktat på i två år för Lord Flax.

Under kvällens V86-tävlingar på Solvalla genrepar hästen inför derbyuttagningarna på Jägersro 25 augusti.

”Haft ett ämne att jobba med”

– Jag har haft svensk Travderby som mål i drygt två år med den här hästen, vi har jobbat mot det loppet hela tiden. Vi både tror och hoppas att vi ska vara med och slåss den 5 september, säger Fredrik Söderberg, och nämner datumet för finalen av svenskt Travderby, och fortsätter.

– Vi har trott väldigt mycket på den här hästen ända sedan början, och han har inte gjort oss besvikna någon gång. Kapaciteten har aldrig varit ett frågetecken, vi har tyckt hela tiden att vi har ett ämne att jobba med. Vi har mest försökt haft is i magen och i slutändan önskat få utdelning, och det hoppas vi att vi ska få också.

”Presterade som jag förväntat mig”

Vad säger du om Lord Flax överlägsna seger senast?

– Det var trevligt, tycker jag. Hästen presterade då ungefär som jag hade förväntat mig, och jag tyckte väl att det fanns någon sekund sparad, och det ansåg även kusken Stefan Söderkvist. Det var gott med luft under vingarna.

I den sjunde V86-avdelningen på Solvalla i kväll ställs Lord Flax bland annat mot hästar som Whitehouse Express, Coco de Vie, Scellino Luis och Lord Flax. Han har lottats till spår tolv bakom startbilen.

– Jag tyckte det såg lagom intressant ut ändå, hästen är pigg och glad och vi tror på lite segerchans även om utgångsläget är sådant att det krävs en del tur. Vi överlåter det till kusken att lösa det.

”Går det att värdera?”

Efter kvällens V86-start är siktet inställt på uttagningarna i svenskt Travderby i slutet på månaden, med förhoppning om en final den 5 september på Jägersro.

– Efter kvällens start ska han få vila och återhämta sig, och sedan laddar vi för uttagningarna. De andra i svenskt Travderby är också bra och det gäller att vi är på topp, men där vi är i dag är jag nöjd och i princip har det gått som vi har tänkt oss. Han har fått den mängd lopp i år som vi tycker han ska ha, och jag tycker han hela tiden svarat positivt både på träning och tävling. Han har stadigt höjt sig och mognat.

Lek med tanken att du får dra på dig den gula kavajen i Jägersros vinnarcirkel?

– Går det att värdera? Går det att värdera något högre? Om vi pratar årgångslopp i Sverige så är svenskt Travderby det största loppet, det tror jag de flesta håller med om. Men bara att få komma till final, det känns som ett grundmål, och om vi kan klara det är vi med och alla som är med har chansen. Skulle vi gå till final då är jag väldigt nöjd bara där, jag vill inte gå längre än så, det är lite för stort att tänka längre än så, säger Fredrik Söderberg.