”Mot Nadal finns nada att göra ...”

TRAV

Vissa hästar tar man till sig direkt. Nadal Broline är en sådan. Oj oj oj. Inte många klarar av att köra i åttor runt motståndet på V75.
På lördag startar han igen, det blir inte hårt i mål.

Montdore var dunderfavorit men vinsten gick istället till stallkompisen Bandit Hornline som stack till ledningen i V75-1. Han dirigerade och passade på att rycka åt sig några längder i sista kurvan när Montdore såg ut att gå för fullt.

Har vi inte sett det här tidigare? För vilken gång i ordningen sopade Janne Norberg till V75-högen med en skräll av Bergh-stallets andrahäst?

Om Montdore var blek eller om han helt enkelt inte är snabbare kan diskuteras men faktum är också att Robert Bergh varnade för Bandit Hornline i förhandssnacket. ”Ska med blixtsnabbt vid gardering.”

Kallblodskriteriet, V75-2, var en norsk uppgörelse på papperet och när det blev allvar var det pinsamt tydligt hur överlägsna baggarna var. Galileo försvarade ledningen och fick tidigt antagonisten Tangen Piril på utsidan. Galileo vann inte stilpoängspriset när han mest sprang på tvären men duellen lyckades han ändå ta hem när han höll undan för en tapper Tangen Piril.

Trea i mål var en annan norsk, Sigmunn, och svenskarna – jag vet inte om de var varvade eller vad som hände.

Långt från broilerfabriken

Nahar vann Elitloppet 2013 och det är inte att begära samma kapacitet i år, han är tio år ju. Men bra är han, ruskigt bra, ibland. Den här gången fick han en elak inledning innan han förskansade sig i ledningen. 1.11,5 första 1 000 är ingen lek men det var ändå med full koll Robert Bergh åkte in i mål och såg till att enda hotet, Knows Nothing, blev kvar som fastlåst i rygg.

Jag gillar när tioåringar vinner högsta klassen. Det är så otroligt långt från broilerfabriken i USA och slit och släng-tendenser som även börjar synas i Sverige med unghästar som lever fort och dör unga, så att säga.

När börjar matchen skrek Antti Sisu när de duschade av honom i stallet efter V75-4. Min spik hade inga bekymmer alls att hålla ledningen och sen var dramatiken över. Vi ser sällan en häst vinna så lekande lätt på V75.

Anttis tränare Mattias Djuse är en ung, kunnig och lovande kille som kör sina hästar med pondus.
ST:s Guldtäcke är ett svårt kallblodslopp där de 15 hästarna placeras ut på olika distanser av sportchefen för att göra det ännu värre. Ändå var det hårt betrodde Titan Tabac som slog sig förbi en mycket duktig Tangen Haap i de sista stegen. Lopp av den här typen vinns oftast av dem som står långt bak – så även nu.

Dubbelt Ohlsson

Danne Edel är bara stark och det visste Ulf Ohlsson som letade sig fram utanpå ledaren efter ett varv. Sen gav han full gas hela vägen och det innebar att ledande Caddie Hit fick ge sig in på upploppet.

Reijo Liljendahls hästar är tränade, det vet vi, men den här bamsen frivänder väl 240 kilo?
Finalklara (Åby på lördag) Nadal Broline är en kanon. Jag sa ju det. Har sagt det hela tiden. Sättet han vann på var grymt. Ulf Ohlsson kostade på sig en lugn start, hittade ut i andraspår direkt och sen brakade Nadal (tredje ytter) bara runt och förbi sista 700. Jösses, de andra såg usla ut men det var de inte.