Stora Sedin Pokalen – stjärnornas egna lopp

Foto: Privat
Johanna Sedin, till höger, tog hem segern i Stora Sedin Pokalen. Till vänster, bröderna Sedin med fruar, pappa Tommy Sedin med flera
TRAV

Hockeystjärnorna Henrik och Daniel Sedin har ett stort travintresse.

Nu har de båda bröderna även infört en egen ”travtävling” – Stora Sedin Pokalen på Solänget travbana.

– Elitloppet är ingenting jämfört med det här, det är det viktigaste på hela året, säger proffstränaren Björn Karlsson, nära vän till tvillingarna och ansvarig tränare för ett par av deras hästar.

Daniel och Henrik Sedin är inte bara framgångsrika på hockeyrinken.

De har även lyckats väldigt väl som hästägare och vann så sent som i lördags 225 000 kronor på en timme – då deras Nahar vann Gulddivisionen och Tangen Haap slutat tvåa i kallblodsloppet.

2013 vann de också Sveriges största travlopp – Elitloppet – då Nahar bara var bäst. Och i fjol tog deras Ed You dubbla storsegrar i Hugo Åbergs Memorial och i Köpenhamn.

Nu har tvillingarna även infört en egen travtävling vid namn Stora Sedin Pokalen.

I den tävlingen slåss hela familjen Sedin om vem som är bäst på travbanan – och precis som i fjol stod Johanna Sedin, Henrik Sedins fru, som vinnare.

”Försök och final som gäller”

– De kör den här tävlingen en gång per år, det är ett djävulsk race, det viktigaste loppet på hela året. Elitloppet är ingenting jämfört med det här, säger Björn Karlsson, nära vän till bröderna och med på dagens stora tävling, till Trav365 och fortsätter.

– Stora Sedin Pokalen är en årlig tradition, de gör upp om vem som har de bästa körhänderna. Det är både Henrik och Daniel Sedin med fruar, pappa Tommy och hela köret som deltar.

Hur går tävlingen till?

– De tävlar nere på Solänget travbana, de är försök och final som gäller. De kör ponnysar och de startar med handicap, och det är djävulska race det handlar om.

”Vågade inte slå henne”

Hur kom den här idén på tal?

– Det är en rolig grej, som vi också försöker utveckla varje år. I år hade vi banreferenten Robert Karlsson som refererade loppen, och det blir lite roligare så. Han gjorde superduellen mellan Månprinsen A.M. och Lannem Silje spännande i lördags, och han gjorde det här minst lika spännande. Henrik och Daniel tycker det här är väldigt kul, de går och pikar varandra och ser redan nu fram emot nästa år, säger Björn Karlsson och avslutar.

– Daniel åkte ut redan i sitt försök, och Henrik slutade tvåa i finalen bakom sin fru Johanna, han vågade väl inte slå henne.