Så fungerar nya travgrafiken i TV

Så fungerar nya travgrafiken – till höger en transponder som kommer sitta på varje häst och möjliggör den nya tekniken
TRAV

Ett helt nytt sätt att följa hästarna i tv.

Det är en av flera nyheter i TV4-gruppens travsändningar från och med lördag den 15 augusti.

Den nya tekniken och förändringarna kommer till en början att gälla när det arrangeras V75 och V86-tävlingar.

– Vi kommer bjuda våra tittare på en sportupplevelse i världsklass, säger Fredrik Olofsson, sportchef i TV4-gruppen.

Foto: Thomas Engström
Nya superstudion

Triangulering, det kallas det nya sättet som presenteras med den nya grafiken och tekniken i TV4:s travsändningar framöver.

Det betyder kort och kort: där man kan följa varje häst.

Erik Westberg, vd på Kanal75, berättar att upp mot 100 strömmar i sekunden sänds ut till olika antenner runt om på banan via en transponder som sätts fast på hästarnas vojlockar.

Tittarna kommer på pricken kunna se vart alla hästar befinner sig i loppet, bland annat.

Några av nyheterna är också:

Avstånd till mål, nedräkning från start till mållinjen.

Ställning och tidsavstånd vid 500 meter och 1000 meter, likt skidsporten på tv. Det kommer i hundradelar och sekunder visa hur långt varje häst i fältet har fram till ledarhästen.

Aktuell hastighet för ledarhästen i loppet.

Aktuellt odds och spelprocent på alla hästar.

Radarvy över banan med nummerplacering på alla hästar, vart de befinner sig i loppet.

Det kommer även tydligt och klart visas om en häst blir diskvalificerad i loppen, eller är struken.

– Jag tror stenhårt på det här, jag tror det på sikt kommer ge ett otroligt lyft för travsporten, vilket den förtjänar. Det kommer bli otroligt bra, framför allt när vi varje lördag mellan 18.00 och 19.00 ligger live i TV4, det är en enorm potential till att fånga upp tittare som blir intresserade, säger Erik Westberg, vd på Kanal75, som sköter sändningarna i travet.

Nya superstudion

I och med starten av Nya V75 Direkt på lördag, 15 augusti, presenteras också en helt ny studio som ligger vid Värtahamnen i Stockholm. Studion kallas ”superstudion” och ska förmedla en helt annan känsla till tittarna än tidigare. Erik Westberg berättar att de framöver kommer bygga upp kuskarna som de idrottsmän och stjärnor de faktiskt är, i tv. De kommer från studion också arbeta mer mot aktuell bana, och exempelvis berätta om Åbys travskola, för att göra tittarna uppmärksamma.

– Som tittare och kund ska du känna att det här är på riktigt. Det är bra i dag, men vi tar nästa steg i och med nya studion, säger Erik Westberg.

Möjligheter med nya tekniken

Den nya tekniken med hjälp av transpondrar som fästs på varje häst kommer framöver att kunna erbjuda flera olika möjligheter. Som, hur långt springer en häst i ett lopp? Vilken hastighet hade den? Hur fort gick den mellan 700 kvar och 300 kvar? Med mycket mer. Transpondern ska förhoppningsvis i framtiden även kunna fungera som ett hjälpmedel för Sveriges travtränare, för att kunna använda och nyttja den nya tekniken.

– Ta Nuncio från Elitloppet som ett exempel, hur långt sprang han egentligen när han hängde i tredjespår hela loppet? Det kommer vi kunna presentera nu, säger Erik Westberg, vd på Kanal75.

ARTIKELN HANDLAR OM