Stig H: ”Några kommer skrika”

Foto: Thomas Engström
Stig H Johansson
TRAV

Mästertränaren och tv-experten Stig H Johansson var på plats i Värtahamnen för ATG:s presskonferens och han ställer sig positiv till de nya förändringarna.

– Jag tror det här kommer sänka tröskeln för nybörjare att lära sig trav, säger Stig H Johansson till Trav365.

Spelbolaget ATG hade under tisdagen en presskonferens i Värtahamnen i Stockholm.

Där presenterade de Nya V75 Direkt och dess finesser.

Några av nyheterna kommer att vara positionering av hästarna med hjälp av transpondrar, aktuell hastighet på ledaren i loppet, avstånd till mållinjen, en ny ”superstudio” med mera.

En som var på plats för att bevittna presskonferensen var Stig H Johansson.

Mästertränare och nu mera också trav-expert i tv-sändningarna.

Johansson ställer sig positiv till Nya V75 Direkt – ur flera perspektiv.

”Kommer att skrika”

– Jag har varit med länge så jag vet att ett antal människor kommer att skrika, oavsett vilka förändringar du gör så kommer det finnas en grupp människor som har motstånd till det och som inte tycker om det. Sedan kan den gruppen också bli den som hakar på efter att tag, säger Stig H Johansson till Trav365 och fortsätter.

– Man tar ofta ställning innan man vet vad man ger sig in på i den här branschen, kanske i andra branscher också, men den här branschen känner jag till. Och det är de äldre som kommer protestera till en början, tror jag. De kommer säkert tycka det blir för mycket, att de inte hinner med, de kan inte teknik och så vidare. I slutändan tror jag dock att det är de som har störst glädje av det. Den yngre generationen har tekniken med sig, och kommer kunna utnyttja den redan från start, men de äldre tror jag kommer ha väl så god nytta av den till slut.

”Det är spännande”

Vad tycker du om de nyheterna som har presenterats i och med Nya V75 Direkt?

– Jag tycker det är spännande, jag är trots min ålder nyfiken på nymodigheter och teknikens hjälp som i det här fallet också kan hjälpa oss travtränare, att analysera. Man kan se kilometertider under hela resan, och att man kanske körde 300 meter alldeles åt helvete för fort och att det var därför hästen inte orkade. Det kan vi ha en hel del nytta av.

Stig H Johansson som också är med och jobbar som trav-expert i tv-rutan, tror på en klar förbättring, även på det arbetsmässiga planet.

– Jag tror det, om de inte tittar själv så kan vi förmedla det på ett klockrent sätt, tack vare de nya tekniska bitarna.

Johansson tror också att nyheterna med positionering av alla hästar i loppen, med mera, kommer att fånga upp intresset hos den yngre generationen.

– Det borde göra det, det är det vi hoppas på. Nu är det intressantare att gå på trav, och att titta på trav på tv. Nu vet vi vart hästarna är, hur fort det går i loppen och så vidare, och så kommer de lära sig mer och mer och ungdomarna lär sig snabbt. Den äldre generationen försvinner snart och vi måste ersätta den, så det är den yngre generationen vi behöver få in i sporten.

”Sänker tröskeln”

Någonting som alltid varit ett hett ämne och på tapeten är att nybörjarna inom travet tycker att tröskeln till att förstå spelet och sporten är för hög, något som den nya tekniken ska hjälpa till med.

– Jag tror vi sänker den tröskeln i och med de här nyheterna.

Varje häst i loppen kommer att ha en transponder sittandes på vojlocken, det är med hjälp av den transpondern som den nya tekniken kommer att fungera. Den rapporterar vart hästarna befinner sig i loppen, och den kommer också kunna registrera all tänkbar statistik. Något som det, förhoppningsvis, framöver kan användas som hjälpmedel åt travtränarna.

– Jag tror det kan vara något, det är lite tidigt kanske, men jag tror och hoppas det kan vara ett hjälpmedel för oss tränare, att följa med och se. Vi tittar i dag på videos och repriser om vartannat, och försöker analysera. Med de här nya hjälpmedlen tror jag det blir lättare att analysera saker och ring, säger Stig H Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM