”Drömt om detta väldigt länge...”

Foto: Kanal75
Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport
TRAV

Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, var givetvis på plats på ATG:s presskonferens under tisdagen.

För Trav365 berättar han om sin syn på den nya travgrafiken och den nya tekniken i TV4:s sändningar.

– Jag har drömt om det här väldigt länge, säger han till Trav365.

Positionering av alla hästar i loppen på V75 och V86, med mycket mera.

När V75 nu på lördag, 15 augusti, går av stapeln på Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg är det en hel del nytt.

Spelbolaget ATG hade presskonferens i Värtahamnen under tisdagen – där de presenterade den nya travgrafiken och alla nyheter för TV4-sändningarna.

På plats fanns naturligtvis Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg, och för Trav365 berättar han om ”Nya V75 Direkt” och sina tankar kring nyheterna.

”Väldigt optimistiskt lagd”

– När det gäller positioneringen så är jag väldigt optimistiskt lagd, jag har drömt om det här väldigt länge, säger Johan Lindberg till Trav365 och fortsätter.

– Det var för sju-åtta år sedan när de började i Singapore på galoppen och även i Kanada, att man tog fram system. De har ett annat system som är baserat på GPS, men med mycket sämre felmarginal än vad vi har i vår triangulering. Jag såg vad som hände där, de reaktioner jag fick från svenskar som hade varit där, och deras siffror både på banbesökare och spel på banan, som ökade ganska mycket. Jag kommer precis från USA, och de är fruktansvärt avundsjuka på det som händer i Sverige.

Kan du utveckla?

– De är avundsjuka på det som händer här och på det som finns i Sverige, både tv-exponering men att vi även kan göra en sådan här satsning. De säger själva att tänk om vi kunde göra något i närheten av det här.

”Blir en dimension ytterligare”

Det är inte bara i USA som man sneglar med avundsjukans blick mot Sverige, även i andra länder.

– Det är väldigt många som kollar på Sverige, fransmännen fick se ett test under Elitloppshelgen och är väldigt spända på vad de blir för reaktioner. Det är just att det slår så brett, det kommer vara en fördel för nybörjare som den jätteintresserade, det finns något för alla. Och sedan steg två, vad kan man göra med den data som plockas fram? Tänk vilken statistik du kan plocka fram med hjälp av det här.

Johan Lindberg menar att det ur ett spelarperspektiv ger väldigt många nya och fler möjligheter.

– Det finns alltid en önskan om mer information, hela tiden, och här kommer det kunna komma ut saker i framtiden som är till nytta för travspelarna. Vilken häst var startsnabbast på hela tävlingsdagen, vilken häst avslutade snabbast, vem gick fortast mellan 700 kvar och 300 kvar, ja, du kan plocka fram vad som helst. Exakt hur långt har en häst sprungit? Du får ytterligare en dimension till det du just bevittnat på tv.

Ur det sportsliga perspektivet?

– Nu pratar vi framtid, för vi börjar med positionering, men även för tränarna framför allt. När de tränar på olika sätt kan du använda den här tekniken även i träning, som kan utveckla träningsbiten för hästarna. Det är även intressant för hästägare, som kan få fram data hur ens egen häst tränat. Det finns så mycket utveckling i och med det här nya systemet och den nya tekniken med transpondrarna.

”Alltid pirr i magen med teknik”

Är du orolig för något, i och med allt det nya?

– Alltid när det gäller teknik, man vill att det ska vara perfekt och fungera klockrent, men det är sällan det fungerar till 100 procent. Jag litar på det här och tror och hoppas det kommer bli jättebra från start, sedan kommer det givetvis behövas fixas saker, det säger sig självt att det inte kan vara 100 procent från start. Men det är bättre att vi börjar någonstans och inte gör klart steg två och steg tre direkt, utan nu börjar vi med det här och sedan kan det utvecklas ytterligare. Men det är klart det alltid finns ett pirr i magen när det kommer till teknik.

Kommer det här bli ett lyft, med all den nya tekniken till ny tv-studio med mera?

– Just att vi går in med den moderna tekniken som finns i dag, det virtuella framför allt, klart det kommer bli ett lyft, självklart. Det är förändringar som sker och folk är alltid rädda för förändringar, även jag. Men, vi vet vad vi har, men vi vet inte vad vi kan få om vi inte vågar prova, som bara ett sådant exempel som senare start av V75.

”Jag hade haft högre målsättning”

Det är många som undrar om kostnaderna kring den nya satsningen, och om det är värt det?

– Det som är intressant är vad vi får på sista raden, det är det enda som är intressant och där blir det logiska kullerbyttor ibland. Men vänta, är det bättre och spara för då får vi över si och så mycket, eller hade det varit bättre att satsa mer än vad vi gör? Nettot som blir över till sporten är det som är intressant för mig. Behöver vi en ekonomisk utveckling för travsporten måste vi vara beredda och våga satsa och göra investeringar. Vi måste också hela tiden vara ödmjuka, framtiden får utvisa vad som är rätt och fel, och det som är fel får vi rätta till, och det som blev rätt får vi kanske rätta till ännu mer, säger Johan Lindberg och tillägger.

– ATG:s målsättning till en början med hjälp av detta är en ökning med två miljoner kronor i veckan, vilket blir 100 miljoner kronor på ett år. Jag är kanske lite mer positivt lagd, jag hade nog tryckt på lite mer om det varit mitt jobb att sätta målsättningen, dels för att jag framför allt tror så mycket på det här med positionering av hästarna.