Edlund: ”Älskar Åby Stora Pris”

Foto: Thomas Engström
Johan Edlund
TRAV

Åby Stora Pris är speciellt.

Åtta hästar i två lopp och ett skiljeheat mellan två hästar för att kora vinnaren.

Jag älskar upplägget.

Inga andra lopp på V75 är som dom två som ingår i Åby Stora Pris. Mer dramatik, mer taktiskt rävspel och fler oväntade utgångar än normalt. Allt beroende på att samma hästar möts två gånger från omvända startspår– spår ett i ena loppet ger spår åtta i det andra osv.

Visade vilken elithäst han är

I går kryddades det med ett skiljeheat mellan Västerbo Highflyer och Support Justice som vann varsitt heat (V75-1 och 5), båda vinsterna var överraskande. I finalen var Support Justice bara bäst. Han tog positionen utvändigt om Västerbo Highflyer och vann övertygande. Jag, och många andra, hade stora förväntningar på Support Justice inför året men det har gått sådär. I går visade han att det är i den yppersta eliten han hör hemma.

Hoppas verkligen att Åbytravet håller kvar vid det här, även om klassen på hästarna som deltar inte alltid är på topp, för Åby Stora Pris är unikt.

V75-1: Första försöket av Åby Stora Pris slutade med spurtvinst för Västerbo Highflyer efter en löpning i rygg på ledande B.B.S. Sugarlight. Daniel Redéns häst avslutade vasst och avgjorde knappt före en ytterst tapper Mosaique Face, som knäck- te ledaren från dödens.

V75-5: I det andra heatet, var Support Justice bara bäst. Geir Vegard Gundersen körde tidigt till dödens och mosade ledande Mosaique Face, som öppnade stenhårt för spets, och höll sedan lätt undan.

V75-2: Johnny Takter gav Digital Product en löpning i rygg på ledande Lass North Star och på upploppet så utnyttjade Johnny Takter open stretch(två fria innerspår på upploppet) och Digital Product spurtade bäst i dåligt trav som Takter pare- rade snyggt.

”Open stretch när det är som bäst”

Dramatiskt upplopp i V75-3 (open stretch när det är som bäst), där en handfull hästar passerade mållinjen nästan samtidigt. Först, med ett fåtal centimeter, var norsktränade Novel Broline, som tog chansen invändigt och höll undan före Funny Tornado.

V75-4: Venkatesh är som en berg-och dalbana i sina prestationer. I går var han på topp och spurtade hem V75-4, trots att det strulade under hela loppet och var väldigt långt fram till den ledande favoriten Oliver Kronos när det var 500 meter kvar. Oliver Kronos, som inte såg som bäst ut, slutade tvåa.

V75-6: Det blev en härlig duell mellan ledande Ni Talar Bra Latin och utvändige Nadal Broline där den Ni Talar Bra Latin höll undan säkert. En bra insats av båda där löpningsförloppet/startspåren avgjorde.

V75-7: Mellby Viking visade att han är landets bästa långdistansare. Jorma Kontio, som tog seger 9999 i karriären, styrde tidigt till dödens, utvändigt om On Track Piraten som fått öppna tufft första varvet, tog över i början av upploppet och höll undan för Alfas da Vinci som avslutade bra.

Gårdagens tapperhetsmedalj går, som vanligt, till Mosaique Face. Två stentuffa lopp utan att få vinna.

Hur länge pallar han?

Gillar verkligen open stretch. Det ger ytterligare en dimension till det taktiska och spelmässiga upplägget.

Johan Edlund