”Pekat ut mig som fuskare”

Magnus Dahlén bryter tystnaden i öppet brev efter avstängningen ST: ”Finns inga tvivel”

1 av 2 | Foto: ALN
Magnus Dahlén.
TRAV

Proffstränaren Magnus Dahlén har fått 30 000 kronor i böter och sex månaders körförbud för felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler.

Ny bryter han tystnaden i ett öppet brev.

– ST har nu vid flera tillfällen och under lång tid offentligt pekat ut mig som fuskare, skriver han.

– Magnus har rätt att gå ut och uttrycka sig, men jag kan garantera att det vi kommit med är väldokumenterat. Det finns inga tvivel och vi är helt trygga i vårt agerande, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström till Trav365.

I våras gjorde förbundet Svensk Travsport ett oanmält besök hos Halmstadproffset Magnus Dahlén.

Hästen Calvados In ströks efter det inför en tilltänkt V75-start och en utredning inleddes.

I förra veckan kom beskedet att Dahlén får 30 000 kronor i böter och sex månaders körförbud för felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler.

I ett pressutskick förklarar Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport, vad de fann vid besöket.

– I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat.

– När vi kom till stallet blandade Dahlén en vätska med bland annat alkaliserande citrater och som senare framkommit även bikarbonat. Dahlén uppgav då att vätskan skulle ges till Calvados In att dricka direkt i hinken. Intill hästen i en box med täckt fönster och färska spår av brun vätska hittade vi en väl inoljad sond och tratt i en hink med varmt vatten. Höger näsborre var insmord med en salva som fanns i boxen med sonden. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet.

”Pekat ut mig som fuskare”

Magnus Dahlén har efter straffet uttalat sig via sin advokat.

Men nu bryter han tystnaden i ett öppet brev på sin Facebook-sida. Han anser sig vara anklagad för att fuska på felaktiga grunder.

– ST har nu vid flera tillfällen och under lång tid offentligt pekat ut mig som fuskare. Jag har ingen annan möjlighet att bemöta ST:s felaktiga uppgifter än genom offentliga uttalanden. Därför vill jag så här lämna de svar som kanske någon är intresserad av, skriver han.

Och fortsätter:

– Det finns ingen fråga om dopning eller otillåtna metoder aktuell till bedömning i mitt ärende. Trots det tar sig ST:s veterinär för att offentligt berätta en totalt förvrängd och överdriven bild av vad han skulle ha sett hos mig och är helt tydlig med att han tror att jag förberedde dopning av en häst vid deras besök. Veterinärens uppgifter har helt lämnats utan avseende av ST genom att saken aldrig ens togs upp till prövning. Nu utsätts jag istället för vad jag uppfattar är en personlig vendetta från veterinären och han använder sig av sin position vid ST för att orsaka så stor skada som möjligt för mig. Jag har på grund av detta hamnat i ett rent helvete.

”Finns inga tvivel”

Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström bemöter den svidande kritiken från Dahlén så här:

– Vi följer alltid regelverket när vi är ute och besöker travtränare. Vi är aldrig ensamma, vi dokumenterar de fynd vi gör, det har vi gjort i det här fallet också. Allt som framgår på vår hemsida är fotodokumenterat och det har bekräftats av samtliga av de som var närvarande vid besöket. Vi har ingen som helst anledning att förvanska en rapport, det skulle snarare skada vårt arbete i det långa loppet. Det vore helt förödande att agera i de banorna. Vi måste vara seriösa när vi är ute och de som fått besök av oss i såna här sammanhang kan nog vittna om att de blivit korrekt bemötta av oss, säger Åkerström till Trav365.

– Magnus har rätt att gå ut och uttrycka sig, men jag kan garantera att det vi kommit med är väldokumenterat. Det finns inga tvivel och vi är helt trygga i vårt agerande.

Trav365 har pratat med Magnus Dahlén som dock inte vill ge några mer kommentarer utan hänvisar till sitt inlägg till Facebook.

FAKTA

Magnus Dahléns brev på Facebook:

”Offentligt uttalande angående ST:s uppgifter om förberedelse till dopning i mitt stall

ST har nu vid flera tillfällen och under lång tid offentligt pekat ut mig som fuskare. Jag har ingen annan möjlighet att bemöta ST:s felaktiga uppgifter än genom offentliga uttalanden. Därför vill jag så här lämna de svar som kanske någon är intresserad av.

Jag har inget att säga om det straff jag fått. Det är helt rätt att slarv med mediciner och behandlings-journaler ska ge kännbara straff. Det har jag fått. Jag förstår att redan mitt slarv kan vara upprörande och jag är allt annat än stolt över det jag erkänt. Jag har erkänt allt jag är dömd för och lämnar inga ursäkter. Det är mitt ansvar.

Men.

Det finns ingen fråga om dopning eller otillåtna metoder aktuell till bedömning i mitt ärende. Trots det tar sig ST:s veterinär för att offentligt berätta en totalt förvrängd och överdriven bild av vad han skulle ha sett hos mig och är helt tydlig med att han tror att jag förberedde dopning av en häst vid deras besök. Veterinärens uppgifter har helt lämnats utan avseende av ST genom att saken aldrig ens togs upp till prövning. Nu utsätts jag istället för vad jag uppfattar är en personlig vendetta från veterinären och han använder sig av sin position vid ST för att orsaka så stor skada som möjligt för mig. Jag har på grund av detta hamnat i ett rent helvete. Mitt i detta kaos för mig kan jag ändå förstå att folk blir upprörda eftersom de väl utgår från att veterinärens beskrivning är sann och att det skulle vara en brist i reglementet som gjort att jag haft tur och sluppit straff. Så är det inte.

Det är ingen brist i reglementet som gjort att ST bortsett från veterinärens uppgifter utan helt enkelt att han har dragit slutsatser som inte är riktiga. Dessutom lämnar han helt felaktiga uppgifter eller blir felciterad när han uttalar sig.

Jag har aldrig tillfört en häst bikarbonat eller något annat som är otillåtet inför tävling eller träning och därför inte haft anledning att medge något sådant till ST. Uppgiften om att jag skulle medgett att jag skulle tillföra bikarbonat till en häst som skulle tävla samma dag är helt enkelt felaktig.

Jag ger de hästar som verkar ha magproblem bikarbonat i mängden omkring en matsked i deras stora vattenbaljor dricksvatten efter träning för deras välmående. Jag tar själv också bikarbonat och mina egna barn får detsamma eftersom jag tror på det jag läst om att det är välgörande för både människor och djur. Kanske har jag fel, kanske har det ingen nytta alls, men det är/var i vart fall inte otillåtet att ge en häst en tesked bikarbonat i vattnet efter träning.

Jag blandar ihop bikarbonatet med saltlösningar (elektrolyter) som jag kan köpa i vilken hästshop som helst. Salter ger jag hästen för att jag tror att det kan hjälpa dem att återhämta sig snabbare efter träning. Jag tror att de flesta idrottsmän dricker saltlösningar under och efter träning. Det är inte dopning att ge elektrolyter till en häst som har tränat.

Jag har fått lära mig nu att det heter ”alkaliserande citrater”, det fodertillskott jag köpt på en hästshop på en svensk travbana för att ge hästarna i dricksvattnet för snabbare återhämtning efter träning. Det är ett fodertillskott som i vart fall då var helt tillåtet att ge hästar efter träning. Något

annat har det aldrig varit tal om hos mig. Om det har blivit otillåtet idag vet jag inte men jag kommer ändå aldrig mer att ens ha en sån flaska i mitt stall så jag bryr mig inte om det heller.

Dagen vi fick besök av ST hade jag tränat ett par av stallets hästar före det att vi skulle resa iväg för tävling med Calvados In. Jag hade gjort i ordningen en blandning av det tillåtna fodertillskottet av ”alkaliserande citrater”, de tillåtna elektrolyterna och bikarbonat som jag skulle ta ut till hästarnas hagar och hälla i dricksvattnet till de hästar som hade tränat. Ingen av dem skulle tävla den närmaste tiden.

På stallgången stod Calvados och blev ompysslad och gjord fin för tävling. Då smörjer vi in hela hästens mule och ögon med olja eller fett för att han ska glänsa och se riktigt fin ut. Detta har ST:s veterinär förvrängt till att han skulle varit insmord i ena näsborren. Det är fel.

I mitt stall finns en box där det inte bor någon häst utan istället förvaras utrustning. I den boxen gör vi plats för en häst i taget när veterinär besöker oss. Det är praktiskt att ha en plats för det ändamålet eftersom det är bra för hästen att vara på avskild och lugn plats när den veterinärundersöks eller veterinärbehandlas. I boxen finns ett fönster som jag har täckt över eftersom det ofta körs truck eller traktor utanför och hästarna blir störda av det. Detta har påpekats av ST och uppfattats av andra som om det skulle betyda att jag försökte dölja vad som skedde med Calvados in den här dagen. Calvados var inte i boxen.

I boxen fanns utrustning av olika slag. Det fanns till exempel en munstege för att öppna hästars munnar, några verktyg för att sköta om hästars tänder och en sondslang med tillhörande trattar. ST har låtit påskina att sondslangen precis skulle till att användas. Det är veterinärens slang. Han använder den när han besöker oss om det är nödvändigt. Jag har aldrig använt slangen. Den låg i en hink med vätska för att hållas mjuk och inte spricka. Så förvarades den alltid. Det är inte otillåtet att förvara en sondslang i en box i stallet.

Utöver detta har jag fått läsa av ST att jag ändrat mina uppgifter under utredningen. Jag vet inte riktigt vad som menas med det men jag känner i vart fall inte till vad jag skulle ha ändrat. Jag har inga andra svar än dessa. Jag har svarat på varenda fråga, jag har lämnat ut hästen för provtagning på annan plats och jag har stått till förfogande ständigt för ST.

Nu tror jag att jag har svarat på allt det som ST offentligt beskyller mig för trots att de själva kommit fram till att det inte finns något att ens pröva angående otillåtna metoder. Jag rekommenderar mina kollegor – om ni får besök av ST så filma allt som händer vid besöket.

Nu ska jag försöka gå vidare”.

/Magnus Dahlén